Proiectul de lege care prevede obligativitatea utilizării farurilor, mai precis a fazei scurte, indiferent de segmentul de drum a fost promulgat. În trecut, această obligativitatea era prevăzută în Codul Rutier doar pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene, dar ea este acum extinsă pe toate șoselele publice, în afara localității.

Noua lege care urmează să apară în Monitorul Oficial prevede caracterul obligatoriu al pornirii luminilor de întâlnire de către toți șoferii care circulă pe drumurile județene și naționale (DJ și DN), pe lângă cerința anterioară de a folosi faza scurtă pe autostradă, pe drumurile expres și pe drumurile europene (cele notate cu litera E). Această cerință se aplică și pentru conducătorii de vehicule agricole sau forestiere care merg pe drumul public, pentru circulația pe timpul zilei.

Pentru motocicliști, utilizarea luminilor de întâlnire este obligatorie oricând deoarece nu se specifică, clar, vreun tip de drum în legislație. Noua lege vine spre a completa cadrul legislativ din domeniul circulației pe drumurile publice și, totodată, a apărut din dorința de a alinia legislația națională la rigorile din alte state europene. În multe alte țări din UE, legislația rutieră prevede folosirea luminilor de întâlnire pe orice tip de drum public, înafara localităților.

Aceste modificări au apărut și în contextul în care România se află, în continuare, în vârful topurilor triste despre frecvența accidentelor mortale. Există și statistici care arată care sunt zilele în care este mai periculos să circuli pe drumurile publice raportate la numărul de accidente care se petrec pe parcursul unei săptămâni, în medie. Proiectul va putea fi pus în aplicare după ce apare în Monitorul Oficial.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri