Statele Unite continuau sa se confrunte marti cu un val de frig istoric, care paralizeaza centrul, nordul si estul tarii de aproape o saptamana si obliga numeroase state sa adopte masuri exceptionale, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Temperaturile resimtite, de pana la minus 53 grade Celsius, neobisnuite in ultimii 20 de ani, ninsorile si poleiul au provocat zeci de morti in mai putin de o saptamana, iar serviciile meteorologice anunta sosirea unui nou val de frig in estul tarii.

Paralizarea traficului aerian a devenit un cosmar pentru numerosi americani, care nu se pot intoarce acasa dupa sarbatorile de sfarsit de an, in timp ce numeroase scoli au fost inchise in mai multe state, unde autoritatile le-au cerut locuitorilor sa ramana in case.

Numeroase aeroporturi au fost perturbate si, potrivit site-ului specializat FlightAware, peste 4.300 de zboruri au fost anulate in total, dintre care aproape jumatate la Chicago, iar alte 6.500 au avut intarzieri. Frigul s-a extins marti din nordul Statelor Unite si Canada pana in Midwest, amenintand regiunile din sud, in mod traditional ferite de intemperii, cum ar fi Tennessee si Alabama.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata pana in prezent a fost de minus 53 de grade Celsius, in Montana, in nordul-vestul tarii, iar o temperatura putin mai ridicata a fost inregistrata in North Dakota, South Dakota si Minnesota.

In Minneapolis, unde in mod obisnuit locuitorii din Washington sunt ironizati pentru ca intra in panica la primii fulgi de zapada, publicatia Star Tribune sublinia ca viata "intra in hibernare". Chiar si sudul tarii, obisnuit cu un climat mai bland, a fost vizat de o alerta de frig care ameninta recoltele si animalele.

Marti dimineata, temperatura la Washington era de minus 8 grade Celsius, relativ blanda in comparatie cu alte regiuni, insa rafale de vant puternic persistau. Serviciile meteorologice au anuntat luni cele mai scazute temperaturi din ultimii 20 de ani in nordul si centrul tarii, in urma unui "front de frig arctic". "Combinate cu rafale de vant, aceste temperaturi vor fi resimtite la niveluri potential mortale", au avertizat expertii. La astfel de temperaturi, leziuni ale pielii pot avea loc in cateva minute, au atras atentia autoritatile, care i-au indemnat pe americani sa ramana in case.

"Le-am cerut angajatilor muncipali considerati neesentiali sa ramana acasa", a declarat Sarah DeRoo, purtatorul de cuvant al muncipalitatii din Milwaukee, unde temperatura era de minus 37 de grade Celsius la primele ore ale diminetii. "Politia patruleaza pentru a ajuta persoanele fara adapost sa gaseasca cel mai apropiat refugiu. In refugii, au fost instalate paturi suplimentare", a adaugat oficialul.

In comitatul Cook, care inglobeaza o mare parte din orasul Chicago, "centre au fost deschise pentru toate persoanele, de exemplu pentru cei care au probleme cu incalzirea in locuinte", a declarat pentru AFP Natalia Derevyanny, purtatoare de cuvant. "Trebuie sa facem fata unei combinatii periculoase de temperaturi foarte scazute, polei si inghet", a subliniat Pat Quinn, guvernatorul statului Illinois, care a declarat starea de urgenta.

Printre persoanele care si-au pierdut viata se afla un angajat al serviciilor de deszapezire, care a fost prins sub o gramada de sare in regiunea Philadelphia, in timp ce patru barbati, cu varste cuprinse intre 48 si 63 de ani au murit in urma unor crize cardiace, in timp ce deszapezeau in fata casei. De asemenea, corpul une femei in varsta de 90 de ani a fost descoperit in zapada, luni, in apropiere de masina sa, in Ohio.

Sursa foto: AGERPRES

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri