Rusia a declansat o criza internationala majora dupa ce a desfasurat trupe in regiunea ucraineana Crimea, determinand autoritatile de la Kiev sa declare mobilizarea generala a trupelor si rezervistilor, in timp ce liderii statelor europene si SUA au cerut Moscovei sa respecte suveranitatea Ucrainei.

Rosneft controleaza deja rafinaria Lisiceansk, a doua ca marime din Ucraina. Rafinaria din Odesa a fost vanduta de grupul LUKOIL, al doilea mare prodcator de petrol din Rusia, companiei ucrainene VETEK anul trecut, potrivit Mediafax.

VETEK, controlata de milionarul ucrainean Serghii Kurcenko, s-a deazvoltat rapid in perioada in care Ucraina a fost condusa de presedintele Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere in luna februarie, in urma unor proteste de amploare.

Citeste si:

Rosneft a ajuns saptamana trecuta la un acord cu VTB asupra rafinariei, cu o capacitate de 3,6 milioane de tone de petrol pe an (70.000 de barili pe zi), iar vanzarea ar putea fi incheiata in scurt timp, potrivit cotidianului rus. Kurcenko, care a parasit Ucraina in februarie, nu a mai putut plati imprumutul primit pentru achizitia rafinariei si a transferat activul catre VTB.

Conducerea rafinariei a informat saptamana trecuta ca ar putea suspenda in martie activitatea pentru lucrari de intretinere. De asemenea, a informat ca proceseaza petrol din stocurile proprii si nu se asteapta sa fie aprovizionata in viitorul apropiat.