Regatul Unit va impune Rusiei „cel mai mare” set de sancțiuni economice până acum, care va include blocarea utilizării de către Rusia a sistemelor internaționale de plată Swift, înghețarea activelor tuturor băncilor ruse importante, limitarea numerarului deținut de cetățenii ruși în băncile din Marea Britanie și sancționarea a mai mult de 100 de persoane fizice și entități, după ce Kremlinul a declanșat invazia Ucrainei, în dimineața acestei zile.

Boris Johnson i-a îndemnat pe liderii europeni să fie de acord că utilizarea de către Rusia a sistemului major de plăți ar trebui suspendată, susținând acest punct de vedere într-o apel cu cancelarul german Olaf Scholz și într-o întâlnire a liderilor G7, scrie The Guardian.

Citește și: Ce noutati aduce sistemul SWIFT pentru piata de capital romaneasca

Anunțând un pachet de sancțiuni despre care Johnson a promis că va „împiedica” economia Rusiei, Marea Britanie va adopta o legislație pentru a interzice marilor companii rusești să obțină finanțare pe piețele britanice și pentru a împiedica Rusia să ridice datoria suverană pe piețele britanice.
Sancțiunile britanice includ mai mulți oligarhi cheie ale căror active vor fi înghețate, deși sursele au spus că mai multe nume – inclusiv ceea ce au spus că ar fi cifre mai recunoscute – vor fi eliberate în săptămânile următoare.

Premierul a anunțat zece măsuri pe care Regatul Unit le ia imediat. Regatul Unit va îngheța activele tuturor băncilor majore din Rusia, inclusiv VTB, a doua cea mai mare bancă din țară, cu active în valoare totală de 154 de miliarde de lire sterline.

Sancțiunile individuale vor fi impuse peste 100 de persoane, entități și filiale, inclusiv Rostec, cea mai mare companie de apărare a țării, care angajează peste două milioane de oameni și exportă 10 miliarde de lire sterline în arme pe an, precum și alte patru companii de apărare.

Citește și: Boris Johnson denunţă o "catastrofă" pentru Europa şi cere o reuniune de urgenţă a liderilor din NATO

Printre oligarhii care vor fi sancționați se numără fostul ginere al lui Putin, Kirill Shamalov, cel mai tânăr miliardar al Rusiei, Denis Bortnikov, președintele Consiliului de Administrație al VTB Bank, Yury Slyusar, director al United Aircraft Corporation.

Companiei aeriene ruse Aeroflot i se va interzice aterizarea în Marea Britanie. Guvernul de la Londra va va suspenda și va interzice toate licențele de export cu dublă utilizare către Rusia, care acoperă articole care ar putea avea uz civil sau militar.

De asemenea, va exista o legislație care să interzică o gamă largă de exporturi de înaltă tehnologie către Rusia, inclusiv semiconductoare, piese de avioane, cum ar fi motoarele cu reacție Rolls Royce și echipamente de rafinărie de petrol.

Rusia a atacat Ucraina după ce, mai multe săptămâni de-a rândul, a concentrat trupe și tehnică de război pe frontiera cu acest stat și a desfășurat exerciții militare în zonă, exerciții care au avut loc și pe teritoriul Bielorusiei, țară aliată a Moscovei.

Statele Unite și apoi alte puteri occidentale precum Marea Britanie au avertizat că un război este iminent și au încercat în repetate rânduri să împiedice acțiunile rusești dezvăluind momentul în care Rusia plănuia să atace, una dintre datele vehiculate fiind cea de 16 februarie, lucruri pe care Kremlinul le-a dezmințit, însă care s-au concretizat în cele din urmă.

Sursa foto: Facebook / Boris Johnson

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri