Kievul a anuntat ca ministrul Apararii se va deplasa in Crimeea, anexata de facto de Rusia, in conditiile in care fortele proruse au lansat miercuri o ofensiva asupra bazelor militare ucrainene din peninsula, relateaza AFP.

Ministrul interimar al Apararii, Igor Tenisiuk, si vicepremierul Vitali Iarema, se vor deplasa miercuri in Crimeea, pentru a "stopa escaladarea conflictului", a anuntat Guvernul de la Kiev, fara a preciza daca deplasarea a fost decisa in urma unui acord cu Moscova sau cu autoritatile separatiste din peninsula ucraineana, potrivit Mediafax.

In replica, premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, a anuntat de la Moscova ca cei doi ministri nu vor fi autorizati sa intre in peninsula.
Presedintele Vladimir Putin a semnat, marti, cu autoritatile separatiste din peninsula ucraineana un acord istoric prin care Crimeea este anexata la Rusia, decizie condamnata vehement de comunitatea internationala, in timp ce presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a comparat actiunea Moscovei cu aceea a Germaniei naziste.

Desi "razboiul fulger" al institutiilor din Rusia s-a incheiat practic odata cu aprobarea de catre Curtea Constitutionala a anexarii Crimeei, iar aprobarea celor doua camere ale Parlamentului rus nu ridica niciun semn de intrebare, numeroase probleme practic raman de rezolvat in legatura cu situatia peninsulei ucrainene.

Una dintre cele mai urgente se refera la bazele militare ucrainene din Crimeea, luate cu asalt de fortele proruse, banuite ca ar fi de fapt forte ruse.
Un grup de persoane inarmate, fara insemne militare, a atacat miercuri dimineata sediul Marinei ucrainene din Svastopol. Cateva ore mai tarziu, soldatii ucraineni au parasit cladirea, iar drapelul ucrainean a fost inlocuit cu cel rus.

Unda verde pentru folosirea armelor

Intre timp, Guvernul de la Kiev le-a dat ordin militarilor sa ramana in Crimeea. Anterior, o operatiune similara asupra unei baze ucrainene a provocat doi morti - un militar si un membru al "grupurilor de autoaparare" - si ranirea a doi soldati la Simferopol, potrivit politiei locale.

Evolutia evenimentelor a determinat Kievul sa-i autorizeze oficial pe soldatii aflati in peninsula sa-si foloseasca armele pentru a se apara.
Dupa semnarea oficiala a acordului in vederea anexarii Crimeei la Rusia, tensiunile dintre Moscova si Occident au luat din nou amploare, inaintea summitului european prevazut joi si vineri la Bruxelles.

"Faza militara" a conflictului

In opinia premierului ucrainean Arseni Iateniuk, conflictul din Crimeea trece de la ''faza politica la cea militara''. La randul sau, presedintele Barack Obama i-a invitat pe liderii din G-7 (SUA, Japonia, Canada, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia) si Uniunea Europeana sa se intruneasca saptamana viitoare la Haga pentru a dezbate situatia din Ucraina. Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a avertizat ca o eventuala incursiune a Rusiei in estul Ucrainei reprezinta un act ''scandalos''.

Vicepresedintele american Joe Biden isi continua miercuri turneul in Polonia si tarile baltice, destinat sa linisteasca respectivele tari aliate, care sunt preocupate in legatura cu agresivitatea Moscovei. In paralel, Bruxellesul urmeaza sa dezvaluie miercuri detaliile planului sau de ajutor de un miliard de euro pentru Kiev.

Seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, a declarat ca Parisul ar putea suspenda vanzarea catre Moscova a doua nave polivalente Mistral, convenita printr-un contract semnat in 2011. El a precizat insa ca presedintele rus este in continuare invitat la 6 iunie in Franta la ceremoniile consacrate implinirii a 70 de ani de la debarcarea fortelor aliate in Normandia.

Kievul a insistat ca nu va recunoaste "anexarea" Crimeei si a cerut trupelor sa ramana in regiune, insa responsabilii militari ucraineni par sa admita ca, intr-un final, vor reveni in Ucraina. De altfel, ei au anuntat marti seara deblocarea fondurilor pentru familiile militarilor care doresc sa parasesca Crimeea. La randul sau, seful de Stat-Major ucrainean i-a propus omologului sau rus, intr-o discutie la telefon, infiintarea unei comisii comune, in vederea evitarii riscurilor de escaladare in teren.

De asemenea, Guvernul de la Kiev cauta modalitatile prin care poate riposta la "nationalizarea" companiilor publice ucrainene din Crimeea, in primul rand a companiei de petrol si gaze Chornomornaftogaz. Astfel, Kievul are in vedere confiscarea, in justitie, a proprietatilor ruse, atat in Ucraina, cat si in strainatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri