Ucraina, foarte dependenta de gazele naturale din Rusia, va putea importa gaze din Uniunea Europeana, a anuntat miercuri comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski, citat de AFP.

"Am ajuns la un acord privind posibilitatea de a furniza Ucrainei gaze naturale provenind din Slovacia si apoi din Polonia si Ungaria", a declarat Lewandowski pentru agentia poloneza PAP. "Acesta este un prim acord foarte important pentru securitate", a apreciat comisarul dupa ce a participat miercuri la o sedinta a Guvernului de tranzitie de la Kiev.

Gazele naturale importate din Rusia reprezinta majoritatea din consumul Ucrainei. In 2006 si 2009, conflictele dintre Kiev si Moscova au provocat intreruperi in livrarile de gaze naturale din Rusia spre statele din Uniunea Europeana. Recent, Gazprom a amenintat ca va suspenda livrarile, daca Kievul, confruntat cu grave probleme financiare, nu isi va achita datoriile acumulate in ultimele luni, potrivit Mediafax.

Cele doua statee negociaza in prezent un pret al gazelor naturale care se va aplica incepand de la 1 aprilie, iar autoritatile ruse au anuntat ca intentioneaza sa sisteze reducerile acordate Kievului, inclusiv plata pentru utilizarea bazei navale de la Simferopol, in Crimeea, alipita de curand la Rusia.

Guvernul ucrainean a prevenit marti Rusia ca va refuza sa importe gaze naturale la pretul pe care aceasta il cere. Kievul a decis miercuri sa adopte o drastica si impopulara masura de majorare a pretului la gazele naturale furnizate populatiei, pentru a obtine un ajutor financiar din partea FMI.

Compania ucraineana Naftogaz...
Citeste si: Naftogaz vrea sanctionarea mai dura a Rusiei de catre UE


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ce s-ar putea intampla cu gazoductul BRUA, care trece prin Romania