Rusia ar putea acorda Ucrainei reduceri de pret la gazele naturale importate de la compania rusa Gazprom si in cadrul contractului pentru livrarea de gaze care va inlocui acordul actual, care expira la finalul lunii martie, a afirmat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.

Reprezentanti ai Rusiei, Ucrainei si Uniunii Europene s-au intalnit vineri la Bruxelles pentru a discuta pe tema unui nou contract de furnizare de gaze naturale catre Ucraina, relateaza The Wall Street Journal. In urma discutiilor, Volodimir Demchishin, ministrul ucrainean al Energiei, a afirmat ca Uniunea Europeana va ajuta Ucraina pentru a face rost de banii necesari cumpararii de gaze naturale din Rusia, relateaza Mediafax.

"Cred ca problema finantarii se va rezolva. Este vorba despre sume destul de mari, cuprinse intre 800 de milioane de dolari si 1 miliard de dolari", a declarat Demchishin, potrivit Sputnik News. Ministrul ucrainean a precizat ca banii ar putea veni de la creditori internationali precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Mondiala sau Fondul Monetar International.

Totodata, Ucraina a aratat ca planuieste sa cumpere pana in luna octombrie cantitatea de gaz necesara pentru a-si umple stocurile inainte de venirea iernii. Rusia considera ca Ucraina datoreaza Gazprom aproape 2,5 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate anterior, acuzatie pe care guvernul de la Kiev nu o recunoaste si pentru care a sesizat curtea de arbitraj de la Stockholm. Tribunalul urmeaza sa se pronunte in acest caz anul viitor.

"In aceste conditii, putem sa lucram pentru un acord intermediar pana cand Curtea International de Arbitraj de la Stockholm da un verdict in aceasta disputa", a afirmat Maros Sefcovici, comisarul european pentru energie. El a precizat ca a fost asigurat de catre reprezentantii Rusiei si Ucrainei asupra faptului ca tranzitul gazelor naturale catre statele din UE nu va fi afectat.

In luna iunie a anului trecut, Rusia a intrerupt livrarile de gaze naturale catre Ucraina, in conditiile in care guvernul de la Kiev a refuzat sa accepte o crestere de pret decisa de Gazprom. Compania rusa a introdus atunci un sistem de plata in avans a gazelor furnizate Ucrainei, din cauza datoriilor de 5,3 miliarde de dolari ale acesteia. Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au semnat in luna octombrie un acord pentru reluarea livrarilor de gaze catre Ucraina. Intelegerea a vizat un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzand atat plata datoriei la gaze a Ucrainei fata de Rusia, in valoare de 3,1 miliarde de dolari, cat si plata livrarilor de gaze rusesti pana martie 2015. Rusia, Ucraina si UE se vor intalni pentru noi negocieri la jumatatea lunii aprilie, la Berlin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri