Potrivit postului, Inhofe a initiat aceasta rezolutie miercuri, dupa ce oficiali americani in domeniul informatiilor i-au avertizat pe senatorii americani ca presedintele rus Vladimir Putin este "bine pozitionat" sa trimita trupe in Republica Moldova si Georgia, dupa anexarea regiunii ucrainene Crimeea, scrie Mediafax.

Senatori americani au indemnat Casa Alba sa adopte masuri pentru a opri Rusia sa "confiste" si alte teritorii ale unor foste republici sovietice, inclusiv Republica Moldova si Georgia.

Proiectul de rezolutie initiat de Inhofe, care urmeaza sa fie introdus in Senat joi, este sustinut de catre senatorii republicani Mark Kirk (Illinois), Saxby Chambliss (Georgia), Deb Fischer (Nebraska) si Tom Coburn (Oklahoma), potrivit unei surse din Senat care urmareste proiectul.

Citeste si:

In acest text, Rusia este indemnata sa-si retraga "toate fortele si materialul militar" stationate pe teritoriul Republicii Moldova si-l "indeamna pe presedintele (american) sa analizeze o consolidare a cooperarii in domeniul securitatii si informatiilor cu Guvernul Republicii Moldova".

Indemnul ca Obama sa intensifice impartasirea unor informatii nu a facut parte din proiectul initial, ci a fost adaugat in ultima versiune, miercuri, potrivit aceleiasi surse.