Romii din orasul ucrainean Slaviansk au fost atacati si jefuiti de separatistii prorusi, in timp ce tatarii din Crimeea sunt concediati daca nu accepta cetatenia rusa, a denuntat liderul minoritatii tatare.

Agentia oficiala Ukrinform a anuntat sambata dimineata ca separatisti prorusi din orasul ucrainean Slaviansk ataca si jefuiesc romi, indiferent de varsta si sexul acestora. "Separatisti inarmati patrund in casele romilor, ii bat si jefuiesc, indiferent de varsta si sexul lor. In special, au fost agresati cativa copii si femei", a relatat un jurnalist pentru site-ul Novosti Donbassa, conform Mediafax.

Agresorii afirma ca actioneaza in baza unui ordin primit din partea "primarului poporului" Veaceslav Ponomariov. Potrivit unor martori, persoane inarmate scot din casele romilor obiecte de valoare pe care le incarca in camioane.

Tatarii sunt expropriati daca nu accepta cetatenia rusa

"Situaia din Crimeea este deplorabil. Poliia verific la fiecare pas documentele. Oamenii nu tiu ce s cread. Ttarii care refuz s devin ceteni ai Rusiei sunt concediai i li se spune c nu vor mai putea fi angajai", denunta liderul minoritatii tatare Mustafa Djemilev, citat de site-ul Gazeta.ua. "Aceti ttari pierd, de asemenea, dreptul la proprietate asupra bunurilor lor", a adugat el.

Ttarii din Crimeea, care reprezint aproximativ 12 la sut din populaie, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, i au votat în favoarea crerii unei autonomii. Minoritatea ttar nu are încredere în Moscova de când Iosif Stalin a ordonat deportarea în mas a ttarilor din Crimeea ctre Asia Central, la sfâritul celui de-al Doilea Rzboi Mondial, când jumtate dintre acetia au murit pe drum. Lor nu li s-a permis s se întoarc în Crimea înainte de sfâritul anilor 1980.

Citeste si:
Robinetul rusesc de gaze spre Europa se poate inchide
Se inchide robinetul rusesc...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Belarus isi securizeaza granita din cauza turismului la Cernobil