Romii din orasul ucrainean Slaviansk au fost atacati si jefuiti de separatistii prorusi, in timp ce tatarii din Crimeea sunt concediati daca nu accepta cetatenia rusa, a denuntat liderul minoritatii tatare.

Agentia oficiala Ukrinform a anuntat sambata dimineata ca separatisti prorusi din orasul ucrainean Slaviansk ataca si jefuiesc romi, indiferent de varsta si sexul acestora. "Separatisti inarmati patrund in casele romilor, ii bat si jefuiesc, indiferent de varsta si sexul lor. In special, au fost agresati cativa copii si femei", a relatat un jurnalist pentru site-ul Novosti Donbassa, conform Mediafax.

Agresorii afirma ca actioneaza in baza unui ordin primit din partea "primarului poporului" Veaceslav Ponomariov. Potrivit unor martori, persoane inarmate scot din casele romilor obiecte de valoare pe care le incarca in camioane.

Tatarii sunt expropriati daca nu accepta cetatenia rusa

"Situația din Crimeea este deplorabilă. Poliția verifică la fiecare pas documentele. Oamenii nu știu ce să creadă. Tătarii care refuză să devină cetățeni ai Rusiei sunt concediați și li se spune că nu vor mai putea fi angajați", denunta liderul minoritatii tatare Mustafa Djemilev, citat de site-ul Gazeta.ua. "Acești tătari pierd, de asemenea, dreptul la proprietate asupra bunurilor lor", a adăugat el.

Tătarii din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12 la sută din populație, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, și au votat în favoarea creării unei autonomii. Minoritatea tătară nu are încredere în Moscova de când Iosif Stalin a ordonat deportarea în masă a tătarilor din Crimeea către Asia Centrală, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când jumătate dintre aceștia au murit pe drum. Lor nu li s-a permis să se întoarcă în Crimea înainte de sfârșitul anilor 1980.

Citeste si:
Canada se opune revenirii la formula G8 prin reprimirea Rusiei
Canada se opune revenirii la...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ingrasamintele chimice romanesti ajung pe doua piete vecine