Pentru 2020 principala provocare a dezvoltatorilor rezidențiali este criza forței de muncă din industria construcțiilor, cu consecințe directe în presiunea pe cost și termenele de livrare. S-a constatat o creștere cu până la 40% a perioadei de construcție pentru proiectele livrate în 2019, versus cele finalizate cu doi ani în urmă, potrivit Antoanelei Comșa, director general al dezvoltatorului spaniol Gran Via.

"Înainte construiam în 12-14 luni, acum în 18-24. Această problemă afectează toți dezvoltatorii. Ceea ce am făcut, nu doar noi, ci și restul jucătorilor, a fost să ne readaptăm planul de business la noua situație, respectiv reajustarea în jos a profiturilor. O soluție rapidă este importul de forță de muncă din Asia. O altă soluție, care în vest a început să fie folosită, este utilizarea prefabricatelor", susține Antoanela Comșa (foto).

Asta, în contextul în care, criza forței de muncă din industria construcțiilor nu are impact doar asupra termenelor de livrare, ci pune presiune și pe costul de construcție, suportat de dezvoltatori pe metru pătrat.

"Sunt foarte multe discuții referitoare la acest cost. Costul mediu de metru pătrat a ajuns la 500 - 550 euro. Dar lumea trebuie să înțeleagă că acesta este costul de construcție. La acesta se adaugă costul utilităților, care diferă de la proiect la proiect, impactul prețului terenului pe metru pătrat de construcție (iarăși diferențe de la proiect la proiect bazate pe preț, CUT, POT), costurile de finanțare, taxe etc", spune directorul general Gran Via.

De asemenea, "prețurile de vânzare ale locuințelor au crescut în ultimii doi ani cu aproximativ 10% din cauza creșterii costului de construcție. Această evoluție a prețului locuințelor este mai mică decât creșterea costurilor. Dezvoltatorii nu își permit să crească prețurile peste nivelul puterii de cumpărare a clienților pentru că rămân cu apartamente pe stoc, care generează pierderi și mai mari".

Cu toate acestea, "cred că cererea în piață la nivelul actual reprezintă un semnal pozitiv și de încredere pentru dezvoltatori", apreciază Antoanela Comșa.

Peste 200 MIL. euro, investiți în proiecte de apartamente în România

Dezvoltatorul de origine spaniolă Gran Via Real Estate a investit în cei 15 ani de activitate pe piața românească peste 200 de milioane de euro, livrând până la finalul anului 2019 aproximativ 1.800 de apartamente.

Compania s-a specializat în reconversia unor foste loturi industriale în ansambluri rezidențiale. Primul proiect al companiei în România, Timișoara58 a fost dezvoltat pe terenul fostei fabrici Frigocom, pe bulevardul Timișoara, la 15 minute de stația de metrou Gorjului, unde au fost livrate 500 de apartamente.

"Bucureștiul, după 50 de ani de comunism, avea în interiorul său numeroase platforme industriale, care în noua perioadă de capitalism nu își mai găseau eficiența economică și au fost închise. Aceste platforme dezafectate beneficiază de poziții privilegiate, lângă mijloace de transport în comun și stații de metrou, utilități și infrastructură deja construită", spune Antoanela Comșa.

Ea adaugă că aceste platforme dispun de suprafețe generoase care permit construirea unor proiecte de 500-1.000 de apartamente. "Toate aceste caracteristici ne-au determinat să dezvoltăm pe acest gen de terenuri. În plus, pentru comunitatea cartierelor, înseamnă revitalizarea unor zone părăsite, curățarea lor. Aceste dezvoltări cresc per total valoarea unei zone".

Tot în sectorul 6, pe terenul fostei fabrici Electrotehnica, dezvoltatorul a construit Gran Via Park, un ansamblu de mari dimensiuni, unde au fost livrate în trei faze 1.000 de apartamente, vis-a-vis de Plaza Mall.

Anul trecut, Gran Via a finalizat primul proiect din sectorul 1, Aviației Apartments, un ansamblu de 291 de apartamente, construit pe terenul unde a funcționat fabrica Paste Băneasa. Complexul rezidențial este compus din patru corpuri de clădire cu șase etaje, în jurul unei curți interioare de 1.000 mp.

În 2020, dezvoltatorul are în lucru ultima fază a ansamblului Timișoara58 (300 de apartamente) și prima etapă a proiectului Gran Via Marina din Constanța (192 de apartamente). Totodată, compania pregătește noi faze în proiectele Gran Via Park și Aviației Apartments.

"Judecând după ritmul de construcție, vom finaliza cu siguranță în 2020 cele 300 de apartamente de la Timișoara58 și cele 192 de la Gran Via Marina din Constanța. Așadar, în 2020 vom livra încă 492 de apartamente", conchide Antoanela Comșa, director general Gran Via.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri