Separatistii prorusi din estul Ucrainei pregatesc referendumul de duminica privind independenta, in timp ce militarii ucraineni isi continua operatiunile, in urma confurntarilor sangeroase care au avut loc vineri la Mariupol, relateaza AFP.

Aceste confruntari s-au soldat cu 20 de morti in randul atacatorilor si unul in randul politistilor, potrivit ministrului ucrainean de Interne Arsen Avakov, scrie Mediafax.

Separatistii din aceasta regiune au decis sa mentina proiectul unui referendum privind independenta, prevazut duminica, in estul Ucrainei, in pofida cererii de amanare pe care le-a adresat-o presedintele rus Vladimir Putin.

Seful statului rus a provocat vineri furia Kievului, efectuand o vizita in Crimeea, prima de la anexarea peninsulei, in martie, de catre Rusia.

Presedintele rus a participat la Sevastopol, portul istoric al Flotei ruse la Marea Neagra, la ceremoniile dedicate victoriei din 1945 asupra nazistilor, sarbatorite pe 9 mai de catre tari din fosta Uniune Sovietica.

Kievul nu renunta

In afara de confruntarile de la Mariupol, la Donetk, o unitate de aproximativ 100 de membri ai Garzii Nationale ucrainene, care a sosit ca intariri, a fost atacata vineri de manifestanti si militanti prorusi inarmati. Un scurt schimb de focuri s-a soldat cu doi raniti, dupa care militarii au plecat, potrivit unor militanti prorusi care nu au vrut sa-si spuna numele.

Intr-o convorbire telefonica, vineri, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov l-a indemnat pe secretarul de Stat american John Kerry sa exercite presiuni asupra autoritatilor ucrainene pentru ca acestea sa inceteze "operatiunile militare" in sud-estul Ucrainei, potrivit unui comunicat emis de catre ministerul rus.

Kievul a repetat insa, joi, ca nu intentioneaza deloc sa renunte la restabilirea ordinii in estul tarii, in contextul in care s-a angajat la 2 mai intr-o operatiune militara soldata cu zeci de morti.

Tensiunea ramane puternica in Ucraina, odata cu apropierea alegerilor prezidentiale anticipate convocate la 25 mai in vederea alegerii unui succesor al prorusului Viktor Ianukovici, destituit la sfarsitul lui februarie, dupa trei luni de contestare.

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy este asteptat luni la Kiev, pentru a sustine acest scrutin.

Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana (UE) se vor intalni luni, din nou, la nivel de experti, pentru a discuta despre securitate aprovizionarii Ucrainei si UE cu gaze naturale rusesti.

Sursa foto: Imagine Ucraina, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri