Vicepresedintele SUA, Joe Biden, aflat la Bucuresti, a declarat in cadrul unui interviu ca Romania va avea un rol cheie in refacerea stabilitatii Ucrainei dupa conflictul cu Rusia si ca SUA colaboreaza cu statele din regiune pentru a reduce dependenta de petrolul si gazele rusesti.

Biden a declarat ca vizita sa la Bucuresti reprezinta o ocazie de a multumi conducerii Romaniei, armatei romane si publicului roman pentru tot ce a facut aceasta tara pentru a sustine NATO, dar si pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA fata de apararea colectiva a aliatilor sai europeni.

Oficialul american a subliniat ca romanii se afla intr-o zona "mai dificila", ca urmare a interventiei militare ilegale a Rusiei si a ocuparii Crimeei de catre aceasta. Continuarea stransei coordonari cu guvernarea din Romania va fi vitala pentru prezentarea unei pozitii ferme si unite in impunerea de noi sanctiuni pentru Rusia daca aceasta va perturba alegerile prezidentiale din 25 mai. Sprijinul Romaniei va avea un rol cheie si in ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilitatii tarii, precum si in sustinerea aspiratiilor Moldovei de a deveni membru al UE, potrivit Mediafax.

Biden a precizat ca, in ultimele saptamani, SUA si alti aliati NATO au luat o serie de masuri pentru a consolida prezenta militara in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania.

Totodata, Biden a afirmat ca este vital ca toti aliatii NATO sa imparta "mai bine responsabilitatea si sa investeasca din nou in capacitatile militare si antrenamente", astfel incat Alianta Nord-Atlantica sa ramana o forta de descurajare credibila si eficienta.

In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, vicepresedintele SUA a recunoscut ca Romania a inregistrat progrese reale, dar a avertizat ca mai sunt lucruri de facut, iar SUA vor sustine eforturile Bucurestiului de a ramane "pe drumul cel bun".

Referitor la securitatea si stabilitatea regiunii, vicepresedintele SUA a declarat ca acestea depind de existenta mai multor furnizori si a mai multor moduri de transport al energiei, intrucat Rusia nu ar mai putea sa-si foloseasca resursele ca arma impotriva vecinilor. In acest sens, Biden a mai precizat ca SUA colaboreaza cu tari din Europa, precum Romania, pentru a le spori productia interna de energie prin exploararea resurselor conventionale si neconventionale de gaze.

Prezentam integral interviul acordat de vicepresedintele SUA, Joe Biden:

Reporter: Intai a venit in Romania adjunctul secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, apoi adjunctul asistent al secretarului de stat, Hoyt Yee, acum dumneavoastra, vicepresedintele SUA, urmeaza secretarul apararii, Chuck Hagel. Care este importanta acestor vizite pentru Romania in acest context regional? Care este importanta lor pentru relatiile SUA-Romania?

Joe Biden: Cred ca exprima in mod incontestabil faptul ca Romania este importanta pentru America. Romania conteaza ca partener militar in Irak, in Afganistan. Conteaza ca aliat situat la mai putin de 450 de km de agresiunea ruseasca din Crimeea. Romania conteaza ca democratie de succes pe calea catre o Europa unita, libera si pasnica. Aceste vizite sunt dovezi ale seriozitatii noastre ca aliati si prieteni.

Acest lucru nu este deloc surprinzator. In urma cu 10 ani, in calitate de membru al Senatului SUA, am fost un puternic sustinator al integrarii Romaniei in NATO. Alegerile pe care le-a facut Romania de atunci pana acum au demonstrat ca am avut dreptate. Atunci cand am avut nevoie cel mai mult, Romania s-a dovedit a fi unul dintre cei mai fermi aliati ai nostri. Vizita mea la Bucuresti este o oportunitate de a multumi din nou conducerii Romaniei, armatei romane si publicului roman pentru tot ce a facut aceasta tara pentru a sustine alianta noastra si pentru contributia la securitatea comuna. Este, de asemenea, o oportunitate de a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA fata de apararea colectiva a aliatilor sai europeni. Este si o oportunitate de a consolida relatia noastra, explorand noi modalitati de a spori schimburile comerciale dintre economiile noastre si de a ne reconfirma angajamentul de a consolida institutiile democratice din intreaga regiune.

Romanii se afla acum intr-o zona mai dificila. Impartasim preocuparea Romaniei cu privire la evenimentele din Ucraina si am condamnat impreuna interventia militara ilegala a Rusiei si ocuparea Crimeei de catre aceasta. Continuarea stransei coordonari cu guvernarea din Romania va fi vitala pentru prezentarea unei pozitii ferme si unite in impunerea de noi sanctiuni pentru Rusia daca aceasta va perturba alegerile prezidentiale din 25 mai. Sprijinul Romaniei va avea un rol cheie si in ajutarea conducerii ucrainene sa refaca stabilitatea tarii, precum si in sustinerea aspiratiilor tarii vecine, Moldova, de a deveni membru UE.

Mai presus de orice, SUA vor ca Romania sa aiba succes. SUA isi doresc ca Romania sa fie o democratie puternica, stabila, prospera, un partener strategic si aliat NATO mai puternic decat oricand si un model pentru tarile din regiune.

Rep: Autoritatile romane, inclusiv ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, asteapta o prezenta militara mai numeroasa in Romania. Care este parerea dumneavoastra in aceasta privinta?

Joe Biden: Intai de toate, permiteti-mi ca in numele presedintelui SUA si al poporului american sa-mi exprim recunostinta fata de Romania pentru ca ne-a permis sa folosim baza aeriana Mihail Kogalniceanu (MK) drept centru logistic de tranzit pentru personalul si echipamentul transportat din si spre Afganistan, precum si pentru ca a salutat amplasarea elementelor sistemului de aparare antiracheta al SUA ca parte a Abordarii Europene Adaptive in Etape ca parte a apararii antiracheta a NATO.

In al doilea rand, preocuparea Romaniei cu privire la apararea si securitatea sa este de inteles. Interventia militara ilegala a Rusiei din Ucraina si continuarea incalcarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei de catre aceasta evidentiaza cat de important este sa ne asiguram ca aliatii au incredere in angajamentele exprimate in Articolul 5 al Tratatului NATO. In parte, scopul vizitei mele este sa subliniez angajamentul de neclintit al SUA fata de garantiile de aparare colectiva a tarilor din Europa. In ultimele saptamani, SUA si alti aliati NATO au luat o serie de masuri pentru a consolida prezenta noastra militara in Romania si in Europa Centrala si de Est. In prezent, infanteristii marini americani care fac parte din Forta Rotationala a Marii Negre (Black Sea Rotational Force), o forta care include 250 de infanteristi marini si marinari de la Baza Aeriana MK desfasoara in Romania exercitii cu soldati romani pentru cresterea interoperabilitatii si asigurarea nivelului de pregatire.

SUA au dislocat resurse aeriene, terestre si marine suplimentare. De exemplu, Statele Unite au suplimentat numarul de avioane F-16 din detasamentul de antrenament aerian din Polonia, iar numarul de avioane F-15 cu care contribuim la misiunea NATO de patrulare a tarilor baltice a crescut de peste doua ori. SUA si-au amplificat prezenta maritima prin rotatia in Marea Neagra a trei nave, USS Truxtun, USS Donald Cook si USS Taylor, care au vizitat porturile si au desfasurat exercitii de pregatire cu Marina Romana si alte forte regionale. Marina SUA este si ea prezenta in mod curent in Marea Neagra si ne asteptam ca aceasta prezenta sa continue. La sol, am dislocat patru companii de parasutisti din cadrul echipei de asalt a Brigazii 173 Infanterie a Comandamentului Fortelor Terestre ale SUA din Europa de la Vicenza, Italia, in Polonia si tarile baltice pentru a participa la antrenamente si exercitii comune. Vom continua sa discutam cu aliatii nostri despre modalitatile de a extinde aceste activitati in Europa Centrala si de Est, inclusiv la viitorul Summit NATO din Tara Galilor, din luna septembrie.

In acelasi timp, pentru a ne asigura ca NATO ramane o forta de descurajare credibila si eficienta, credem ca este vital ca toti aliatii NATO sa imparta mai bine responsabilitatea si sa investeasca din nou in capacitatile militare si antrenamente.

Rep.: La sapte ani de la intrarea in UE, Romania inca are probleme in lupta cu coruptia si trimiterea politicienilor corupti la inchisoare. De ce sunt SUA si UE atat de profund interesate de continuarea consolidarii statului de drept, a justitiei si deschiderii economice a Romaniei si a altor tari din regiune?

Joe Biden: Simplul adevar este ca sustinerea Romaniei in angajamentul sau fata de valorile democratice este esenta parteneriatului nostru si unul dintre fundamentele aliantei noastre. Tarile care nu au un stat de drept puternic, un sistem judiciar independent si institutii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de actiuni pe care le desfasoara Rusia in Ucraina. De la ultima mea vizita in Romania, in urma cu cinci ani, s-au inregistrat progrese reale in Romania in ce priveste consolidarea statului de drept si tragerea la raspundere a demnitarilor pentru increderea acordata lor de public. Dar mai sunt lucruri de facut.

Stim ca nu este intotdeauna usor, iar Statele Unite sustin eforturile Romaniei de a ramane pe drumul cel bun. Stabilitatea, transparenta si statul de drept sunt esentiale pentru investitii si vrem ca relatiile noastre economice sa continue sa se dezvolte si sa creasca. Suntem direct interesati sa vedem Romania prosperand. Democratiile puternice, bazate pe statul de drept, sunt prieteni si aliati mai capabili. Adjunctul Secretarului de Stat Victoria Nuland a spus foarte bine acest lucru in timpul recentei sale vizite la Bucuresti: "Statele Unite ale Americii vor cea mai puternica, cea mai nepatata si democratica Romanie cu putinta sa continue sa fie marele nostru aliat aici, in Europa, si in intreaga lume".

Rep.: Multe tari europene, inclusiv Romania, sunt dependente de petrolul si gazele rusesti. Ar putea SUA sa ajute tarile europene, inclusiv Romania, sa reduca aceasta dependenta?

Joe Biden: Putem, ar trebui si facem acest lucru. Rusia nu ar trebui sa poata sa-si foloseasca resursele ca arma impotriva vecinilor sai. Securitatea si stabilitatea acestei regiuni depind de existenta mai multor furnizori si a mai multor moduri de transport al energiei. O aprovizionare mai stabila si mai sigura a Europei cu energie va echivala cu o lume si o economie mondiala mai stabile si mai sigure.

Sunt de acord cu multe voci din Europa care au spus ca este timpul sa transformam securitatea energetica in urmatorul capitol al proiectului european de integrare si extindere a pietei care a inceput cu Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului. Facut asa cum trebuie, acest lucru ar schimba situatia in Europa. Iar Statele Unite sunt pregatite sa continue sa ajute. De mult timp, SUA sustin eforturile din cadrul UE de a diversifica sursele energetice, de a crea piete de energie mai flexibile si de a spori eficienta energetica, astfel incat nicio tara sa nu poata folosi sursele de energie ca arme politice. Prin intermediul Consiliului Energetic SUA-UE, facem eforturi sa le oferim consumatorilor europeni variante de diversificare a surselor energetice. Am facut mari eforturi pentru a face posibila furnizarea de gaze din regiunea caspica in Europa, iar acest lucru este acum posibil. Colaboram de asemenea cu tari din Europa, precum Romania, pentru a le spori productia interna de energie prin exploararea resurselor conventionale si neconventionale de gaze. De asemenea, vom continua sa sustinem Romania, o tara mai putin dependenta de energia ruseasca pentru ca ea sa joace un rol esential in integrarea si interconectarea surselor de energie europene.

In final, voi spune ca SUA se angajeaza sa aduca un volum mai mare de gaze pe piata globala intr-un mod care sa corespunda intereselor publice ale SUA, pentru ca stim ca sporirea surselor mondiale ii ajuta pe aliatii nostri europeni si pe alti parteneri strategici. Pana in prezent, Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise conditionate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze pe an, care pot fi exportate atat catre tari cu care avem Acorduri de Liber Schimb, cat si catre cele cu care nu avem, de exemplu in Europa. Vorbim despre volume semnificative. Pentru a pune datele in context, acest volum este mai mare decat volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importa in prezent si egal cu peste jumatate din volumul de gaze pe care tarile europene le importa in prezent din Rusia. Stiu ca lucrand impreuna vom continua importantele eforturi de a asigura un viitor mai sigur si mai prosper pentru Romania si aceasta regiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri