Companiile americane Visa si MasterCard ar putea fi nevoite sa paraseasca Rusia, in conditiile sanctiunilor impuse de SUA care le-ar obliga sa plateasca sute de milioane de dolari pentru a continua operatiunile in tara, noteaza Bloomberg.

"Cerintele actuale ale Rusiei merg mai departe decat suntem dispusi sa facem. Sper sa ajungem la o concluzie diferita (de propunerea actuala - n.r.) decat sa ne intalnim la 1 iulie si sa spunem ca nu suntem dispusi sa participam", a declarat directorul general al Visa, Charlie Scharf, la o conferinta cu investitorii, la Boston.

Seful Visa si directorul general al MasterCard, Ajay Banga, au declarat ca lucreaza cu membri ai legislativului din Rusia pentru schimbarea legii, care a fost adoptata ca raspuns la sanctiunile impuse de SUA Rusiei in contextul crizei din Ucraina, potrivit Mediafax.

In joc se afla venituri combinate de 638 de milioane de dolari ale celor doi operatori de plati prin card, precum si pozitia pe o piata importana care face tranzitia de la plata in numerar la cea electronica. Discutiile companiilor cu oficialii rusi se poarta, insa, sub spectrul introducerii de noi sanctiuni de catre Rusia, potrivit Bloomberg.

"Au trei variante - sa ramana, sa plece sau sa negocieze. Daca sunt introduse sanctiuni suplimentare dupa alegerile din Ucraina, atunci este mai putin probabil ca Rusia sa accepte concesii", a declarat William Pomeranz, director adjunct la Institutul Kennan pentru Studii Avansate despre Rusia de la Centrul International pentru Cercetatori Woodrow Wilson.

Rusia a dat o lege pentru infiintarea propriului sistem de plati, dupa ce Visa si MasterCard au oprit procesarea tranzactiilor la patru banci din Rusia, ca raspuns la sanctiunile introduse de SUA. Legea impune companiilor straine care opereaza in Rusia penalitati pentru oprirea serviciilor, precum si constituirea unui depozit financiar incepand de la 1 iulie.

Companiile trebuie sa formeze depozite la Banca Centrala a Rusiei, urmand ca penalitatile sa fie trase din acestea daca sunt blocate tranzactiile. Cei doi operatori americani de plati prin card au afirmat ca garantiile s-ar ridica la "sute de milioane" de dolari.

In cazul in care Rusia intervine, direct sau indirect, in alegerile prezidentiale programate duminica in Ucraina, Statele Unite si tarile aliate "vor impune sanctiuni economice vizand sectoare economice", a declarat, joi, secretarul de stat al SUA John Kerry. Statele Unite au avertizat ca ar putea fi vizate industriile militara, energetica si financiara din Rusia.

"O astfel de situatie ar forta Visa si MasterCard sa se retraga. Costul ar fi substantial", a declarat Anders Aslund, cercetator la Institutul Peterson din Washington.

Deciziile Visa si MasterCard vor fi urmarite cu atentie si de alte companii americane cu afaceri in Rusia, a spus William Pomeranz, de la Institutul Kennan pentru Studii Avansate despre Rusia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri