China obliga companiile de internet sa ajute in anchetele despre scurgeri de informatii sensibile

China a adoptat amendamente la legea secretului de stat prin care impune operatorilor de telecomunicatii si companiilor de internet sa sprijine autoritatile in investigarea scurgerilor de informatii sensibile, potrivit Bloomberg.

Transmiterea de secrete de stat prin intermediul retelelor publice de informatii trebuie oprita imediat ce este descoperita, potrivit amendamentului. Operatorii de retele trebuie sa pastreze inregistrari despre datele transmise si sa raporteze eventuale scurgeri de informatii sensibile autoritatilor.

Noua cerinta ar putea reprezenta o piedica suplimentara pentru companiile straine de tehnologie din China, precum Yahoo, Microsoft si Cisco, criticate in SUA pentru ca ajuta guvernul de la Beijing sa cenzureze internetul. Compania Google a inchis site-ul de cautare online pe care il avea in China, afirmand ca nu mai este dispusa sa cenzureze rezultatele cautarilor asa cum cer autoritatile, scrie Mediafax.

"Companiile straine ar putea avea unele dificultati cu aceste cerinte din perspectiva eticii. Nu va avea impact semnificativ asupra companiile si utilizatorilor din China, pentru ca nu au de ales in aceasta privinta", a declarat directorul firmei de cercetare Analysys International, Edward Yu.

Secretul de stat este definit ca orice informatie care aduce prejudicii tarii in domenii variind de la militar si diplomatie la "proiecte de dezvoltare si economie nationala" si tehnologie. Guvernul are, de asemenea, posibilitatea de a califica orice doreste ca fiind secret de stat, se arata in lege.

Citeste si:
China anunță represalii împotriva SUA, în contextul interzicerii...
China anunță represalii...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

China cenzureaza in prezent continutul pornografic, jocurile de noroc si continutul politic prin inchiderea site-urilor locale si impiedicarea accesului la cele straine. Guvernul controleaza, de asemenea, canalale media traditionale de transmitere a informatiei, precum televiziuni, posturi de radio si ziare.

Toti operatorii de telefonie mobila din China sunt detinuti de stat. China Mobile, cel mai mare operator telecom, are 539 de milioane de utilizatori, mai mult decat populatia SUA si cea a Japoniei la un loc. La sfarsitul anului 2009, China avea 384 milioane de utilizatori de internet, mai multi decat oricare alta tara din lume, potrivit datelor China Internet Network Information Center.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri