"Colegii nostri americani continua sa impinga Administratia de la Kiev pe o cale a confruntarii", a declarat Lavrov sambata dimineata. "Sansele de solutionare a crizei ucrainene ar fi mai mari daca ar depinde doar de Rusia si de Europa", a adaugat seful diplomatiei de la Moscova.

Presedintele american, Barack Obama, a amenintat Rusia cu noi sanctiuni daca Moscova nu va lua "masuri rapide" pentru detensionarea situatiei in Ucraina. La randul sau, secretarul de Stat al Statelor Unite, John Kerry, declara zilele trecute ca asteapta "actiuni concrete" din partea Rusiei pentru stabilizarea Ucrainei. Administratia Petro Porosenko a prelungit pana luni incetarea focului in estul Ucrainei. Ucraina insista ca pana pe 30 iunie sa fie inchise punctele de recrutare a insurgentilor pe teritoriul rus, iar deplasarile gruparilor armate ilegale sa inceteze. De asemenea, Presedintia ucraineana informeaza ca "in cazul nerespectarii conditiilor enumerate mai sus, Ucraina isi rezerva dreptul de a renunta la regimul de incetare a focului in zonele unde armistitiul a fost incalcat".

Liderii Uniunii Europene ofera Rusiei un interval de trei zile pentru aplicarea unor masuri concrete in scopul detensionarii situatiei in estul Ucrainei, in caz contrar avertizand cu impunerea de noi sanctiuni. Uniunea Europeana a stabilit patru conditii care vor trebui indeplinite pana luni la pranz. Printre conditii figureaza "initierea de negocieri pe tema aplicarii planului de pace" propus de Administratia Petro Porosenko. In plus, UE cere "instituirea unui mecanism de verificare, supravegheat de OSCE, a respectarii armistitiului", "revenirea sub autoritate ucraineana a trei puncte de trecere a frontierei cu Rusia" si "eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a observatorilor OSCE".

In urma cu cateva luni, Lavrov spunea ca ceea ce se intampla in Ucraina isi are orginile in Summitul NATO de la Bucuresti.

Sursa foto: kiev, shutterstock.com