Aceasta decizie este motivata de descoperirea unei insecte periculoase, molia orientala a fructelor, la anumite produse europene, potrivit lui Aleksei Alekseenko, un consilier al directorului agentiei veterinare ruse Rosselhoznadzor, potrivit Mediafax.

Molia orientala este o insecta care ataca pomii fructiferi, in special piersicul. Moscova a mai evocat aceasta "insecta periculoasa" pentru a interzice importul de fructe provenind din Republica Moldova. "Din aceasta cauza, importurile acestor produse in Rusia vor fi limitate", a explicat Alekseenko pentru agentia oficiala RIA Novosti, adaugand ca decizia va fi luata zilele urmatoare si va putea viza mai multe state europene sau chiar pe toate.

Alekseenko a mai spus luni ca Rusia si-ar putea limita importurile de pui din Statele Unite, din cauza unei epidemii de salmonella. Moscova este adesea acuzata ca utilizeaza arma comerciala, invocand in special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai.

Rusia a utilizat aceasta arma in ultimele doua luni impotriva Ucrainei si Republicii Moldova, ca reactie la semnarea de catre cele doua foste republici sovietice a unui tratat de liber schimb cu UE. Autoritatile sanitare ruse au de asemenea in colimator gigantul american McDonald's, acuzat de infractiuni in ceea ce priveste compozitia anumitor burgeri.

Sursa foto: Fructe in supermarket/ Shutterstock.