Serviciile secrete germane au spionat cel putin o conversatie a secretarului de Stat american John Kerry si supravegheaza de mai multi ani Turcia, dezvaluie sambata saptamanalul Der Spiegel, citat de AFP.

In editia care urmeaza sa apara duminica, revista germana afirma, fara sa citeze surse, ca o conversatie a lui John Kerry a fost interceptata in mod "accidental", in 2013, de catre serviciile secrete germane (BND). Secretarul de Stat american evoca tensiunile din Orientul Mijlociu printr-o legatura prin satelit. Revista mai scrie ca Guvernul german a mandatat serviciile secrete, incepand din 2009, sa spioneze Turcia, partenerul sau in cadrul NATO, relateaza Mediafax.

Potrivit jurnalistilor revistei, tintele vizate de activitatile de spionaj sunt actualizate la fiecare patru ani de catre Guvernul german. Insa prioritatile actuale nu au fost modificate, dupa scandalul de spionaj cu Statele Unite, iar Turcia ar fi plasata in continuare sub ascultare. Aceste dezvaluiri apar dupa ce mai multe institutii mass-media au dezvaluit vineri o interceptare a fostului secretar de Stat american Hillary Clinton de catre serviciile germane secrete. Una dintre conversatiile acesteia ar fi fost interceptata "din greseala", in timp ce sefa diplomatiei americane se afla la bordul unui avion apartinand Guvernului american.

Aceleasi institutii media afirma ca spionarea unor politicieni americani nu ar fi "un caz izolat". Ele au dezvaluit, de asemenea, ca Germania ar spiona "un partener NATO", dar fara sa-l numeasca. Spionajul international a devenit un subiect de polemica in Germania, in ultimele luni.

Dezvaluirea anul trecut a ascultrii telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de catre serviciile americane de informatii a socat profund aceasta tara. Descoperirea unor agenti dubli, in serviciul americanilor, a antrenat, de asemenea, expulzarea sefului CIA in Germania si afecteaza in continuare relatiile germano-americane, puternice in mod traditional.

Citeste si:
Donald Trump, hudiuit de un stadion intreg la un meci de baseball
Donald Trump, hudiuit de un...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Serviciile secrete germane au spionat-o pe Hillary Clinton