Aleksandr Borodai, "premierul" republicii autoproclamate Donetk, sustine ca este in contact regulat cu membrii serviciilor ruse de securitate, mentionand ca fortele sale primesc sprijin de la poporul rus, nu de la stat, informeaza BBC News Online.

"Voluntarii ni se alatura", a declarat Borodai pentru BBC, descriindu-se unul dintre ei, "un locuitor al orasului Moscova". "Numai ca s-a intamplat ca, in loc sa stau in transee cu o pusca sau o mitraliera in mana, sa detin postul de premier. Asta-i soarta", a adaugat el. Borodai a negat ca ar fi membru al vreunei agentii de spionaj ruse, dar a recunoscut ca are contacte cu alti membri ai serviciilor secrete din Rusia, asa cum trebuie sa aiba "oricine are de-a face cu elita societatii", noteaza Mediafax.

Rebelii prorusi din estul Ucrainei au fost acuzati de doborarea cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, la 17 iulie, care a provocat moartea celor 298 de persoane aflate la bord. Rebelii au fost acuzati si de blocarea accesului observatorilor Organizatiei de Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) la locul catastrofei, precum si ca nu au protejat si depozitat in mod adecvat cadavrele victimelor.

Borodai a respins aceste acuzatii si a precizat ca observatorii internationali i-au avertizat sa nu mute cadavrele pana la sosirea expertilor. "Asa ca am asteptat o zi, doua, trei. Haideti! Nici un expert (...). Sa lasi cadavrele acolo, cand erau 30 de grade Celsius, este absurd. Este inuman. Este o scena dintr-un film de groaza", a precizat el, adaugand ca expertii internationali au fost invitati rapid la locul tragediei, dar au fost blocati de Kiev.

Un purtator de cuvant al OSCE a declarat insa ca organizatia nu i-a avertizat pe rebeli sa nu mute cadavrele. "Nu este in mandatul nostru sa le spunem oamenilor ce sa faca. Noi suntem acolo sa monitorizam, sa observam si sa raportam", a afirmat Michael Bociurkiw.

Citeste si:
Agentia Mondiala Antidoping a exclus Rusia de la Jocurile Olimpice
Agentia Mondiala Antidoping a...

De asemenea, Borodai a calificat drept "calomnie nerusinata" afirmatiile presedintelui american Barack Obama conform carora rebelii ar fi incercat sa ascunda adevarul despre tragedia aviatica. "Nu vreau sa-l acuz pe Obama de ceva direct, pentru ca probabil nu cunoaste toate faptele. Pur si simplu propaga propaganda ucraineana", a conchis liderul separatist.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iliescu, interviu pentru o agentie de presa din Rusia