Comandantul "Batalionului Vostok" Aleksandr Hodakovski a recunoscut pe 23 iulie, intr-un interviu pentru agentia de presa Reuters, ca rebelii detin rachete aeriene de tip Buk de fabricatie ruseasca, asemanatoare celei care se presupune ca a doborat avionul malaysian in zbor, omorand 298 de persoane. In acest interviu, Hodakovski admite ca a auzit vorbindu-se depre o baterie de rachete trimisa in aceasta zona din Lugansk, alt fief separatist.

"Stiam ca a fost adus un (sistem de tip) Buk de la Lugansk. Mi s-a spus atunci ca acest Buk a fost trimis «republicii populare Lugansk». Eram la curent cu prezenta acestei baterii Buk. Mi s-a vorbit despre ea. Cred ca dupa aceea a fost trimisa acolo de unde a fost adusa (...), pentru a sterge urmele prezentei ei", declara el, scrie Mediafax.

Liderul separatist nu exclude nici ca racheta care a atins avionul de linie sa fi fost adusa din Rusia. "Ucraina a fost informata ca voluntarii detineau aceasta tehnologie multumita Rusiei", a spus el, precizand ca separatistii au preluat controlul, in ultimele luni, asupra unor sisteme de rachete de acest tip de la fortele guvernamentale - cel putin patru -, dar ca niciunul nu era operational.

"Nu spun ca Rusia a dat (rebelilor) o asemenea racheta, dar, daca mi-ar fi propus mie una, eu as fi acceptat-o. Dar nu as fi utilizat-o impotriva unei tinte inofensive, as fi tras-o doar pentru a proteja vieti, in cazul unui atac aerian", a spus el.

Citeste si:

Astfel Hodakovski se delimiteaza in mod clar de linia insurgentilor prorusi, care afirmau pana acum ca nu au detinut vreodata asemenea rachete de tip sol-aer. El contrazice totodata afirmatiile liderilor "republicii" de la Donetk, mai ales pe cele ale lui Igor Strelkov, "ministrul apararii", cu care-si disputa, de la inceputul conflictului din estul Ucrainei, conducerea militara a miscarii separatiste.

Aleksandr Borodai, "premierul republicii" de la Donetk, a reafirmat joi ca separatistii nu detin acest tip de armament, intr-un interviu pentru BBC. "Nu avem (sisteme de rachete de tip) Buk. Nu exista asa ceva in zona", a spus el.

In pofida declaratiilor pe care le-a facut, Hodakovski a subliniat din nou asupra responsabilitatii Kievului in atac. In opinia sa, fortele guvernamentale ucrainene, prin multiplicarea joia trecuta a operatiunilor aeriene in acest sector, au facut totul ca apararea antiaeriana a insurgentilor sa intre in actiune.

"Nu doar ca ucrainenii nu au facut nimic pentru a asigura securitatea in zona, dar au provocat utilizarea acestui tip de armament impotriva unui avion civil care o survola", a spus el. "In acea zi isi multiplicau zborurile, iar chiar in momentul tirului, in momentul in care avionul civil trecea pe deasupra, au lansat atacuri aeriene. Daca a existat un (sistem de rachete de tip) Buk si daca acesta a fost utilizat, Ucraina a facut toul pentru ca un avion civil sa fie doborat", a mai spus el.