Obama si Merkel apreciaza ca Rusia s-a angajat intr-o "escaladare periculoasa" in Ucraina

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au apreciat, vineri, in cursul unei conversatii telefonice, ca Rusia s-a angajat intr-o "escaladare periculoasa" in Ucraina, masand o prezenta militara importanta la granita si trimitand un convoi umanitar, relateaza AFP.

AlexandCo Studio / Shutterstock.com

Casa Alba a anuntat, intr-un comunicat, ca cei doi lideri si-au exprimat "ingrijorarea" fata de numarul mare al militarilor rusi stationati in apropiere de granita cu Ucraina, fata de prezenta personalului militar rus in Ucraina si fata de tirurile ruse de artilerie asupra teritoriului ucrainean. Aceste elemente indica faptul ca Rusia s-a angajat intr-o "escaladare periculoasa" in Ucraina, au apreciat Obama si Merkel, care au insistat asupra "unei incetari a focului bilaterale insotite de inchiderea frontierei si un control efectiv al granitei" ruso-ucrainene, noteaza Mediafax.

Potrivit lor, este "imperativ" ca vehiculele ruse cu ajutor umanitar la bord sa paraseasca teritoriul ucrainean, apreciind ca trimiterea acestui convoi fara autorizarea Kievului constituie o "provocare suplimentara si o incalcare a suveranitatii Ucrainei". Obama si Merkel considera ca Rusia trebuie "sa accepte conditiile care au fost stabilite cu Ucraina si Crucea Rosie" in materie de asistenta umanitara in teritoriul ucrainean.

De asemenea, Moscova trebuie sa contribuie la dezescaladarea tensiunii in regiune, prin indepartarea trupelor sale de la granita cu Ucraina, dar si retragerea armelor, vehiculelor si personalului din teritoriul ucrainean. Rusia trebuie "sa inceteze trimiterea de personal rus, echipamente militare si vehicule blindate spre estul Ucrainei", au mai apreciat cei doi lideri. Potrivit lor, situatia "continua sa se deterioreze" dupa distrugerea, de catre o racheta, a unui aparat apartinand companiei Malaysia Airlines care survola Ucraina la 17 iulie.

Citeste si:
UE nu se indupleca: a extins sanctiunile contra Rusiei cu 6 luni
UE extinde cu sase luni...

Sursa foto: Shutterstock / Soldiers on the last day of the Ukrainian military base A4515 before being overtaken by Russian occupants

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri