"Soarta lumii si a Europei se decide in cursul acestei intrevederi la Minsk. Asa vad eu", a declarat Porosenko, dupa ce a dat mana cu Putin, inainte de debutul discutiilor. Vladimir Putin si Petro Porosenko se afla la Minsk pentru un summit regional, la care vor participa si Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, comisarul UE al Energiei, Günther Oettinger, si comisarul UE al Comertului, Karel De Gucht. Luni, Porosenko a dizolvat Parlamentul din Ucraina.

Acest summit, care se desfasoara in prezenta unor lideri ai Uniunii Europene, este a doua intalnire dintre presedintii rus si ucrainean, dupa o scurta intrevedere la 6 iunie in Franta, cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a Debarcarii din Normandia.

In timpul summitului, AFP a relatat ca marti au loc confruntari militare in Ucraina in zona Novoazovsk, la sud de Donetk, in apropierea frontierei cu Rusia, unde autoritatile ucrainene sustin ca au oprit un convoi rus de blindate. Fum este vizibil in zona Novoazovsk, un oras de coasta situat pe litoralul Marii Azov, la 12 kilometri de frontiera Rusiei. "Atacurile mercenarilor rusi la Novoazovsk continua in acest moment. Un spital este in flacari", a declarat Andrei Lisenko, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene.

Kievul sustine ca armata ucraineana a oprit un convoi rus de zece tancuri si doua transportoare blindate, dupa ce vehiculele ar fi intrat in Ucraina venind din Rusia. Moscova a respins acuzatiile. "Rusia incearca sa creeze un nou front in zona regiunii Donetk. (...) In acest moment, militarii ucraineni consolideaza liniile de aparare in jurul orasului Novoazovsk", a dat asigurari Lisenko.