"Acest ajutor va fi furnizat sub egida Crucii Rosii si in deplina coordonare cu autoritatile ucrainene", a declarat Dmitri Peskov, intr-un interviu pentru agentia Itar-Tass. "Necesitatea de a acorda ajutor umanitar, in urma agravarii catastrofei umanitare din estul Ucrainei, a fost subliniata" la summitul regional de la Minsk, la care au participat, marti, presedintele rus si omologul sau ucrainean Petro Porosenko, potrivit Mediafax.

In timpul summitului, Putin l-a acuzat pe Porosenko ca "neaga complexitatea situatiei umanitare", care "nu poate fi descrisa altfel decat ca fiind catastrofala". Liderul rus a anuntat, ulterior, ca a discutat cu Porosenko despre "posibilitatea si necesitatea unui ajutor umanitar pentru Donetk si Lugansk", bastioane proruse din estul Ucrainei, unde peste 2.200 de persoane au fost ucise de la inceputul luptelor intre separatistii prorusi si fortele Kievului.

"Am convenit asupra modului in care vom colabora", a declarat Vladimir Putin. "Nu vreau sa ma hazardez pentru moment, insa in mare, am incheiat aici (la Minsk) unele acorduri", a mai afirmat presedintele rus. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a anuntat luni trimiterea unui al doilea convoi umanitar rus, precizand ca Moscova a trimis Kievului "o nota oficiala" pe aceasta tema.

Un prim convoi, care, potrivit Moscovei, transporta 1.800 de tone de ajutor, a traversat vinerea trecuta, dupa mai multe zile de asteptare, frontiera ruso-ucraineana si a ajuns la Lugansk, fara aprobarea Kievului si fara sa fie verificat de Comitetul International al Crucii Rosii (CICR). Kievul a denuntat atunci o "invazie directa" din partea Rusiei.