Comunitatea internationala, reprezentanta din aproximativ 50 de tari si organizatii internationale, au promis ajutoare in valoare totala de 5,4 miliarde de dolari pentru reconstructia Fasiei Gaza, enclava palestiniana devastata de razboiul de 50 de zile cu Israelul din aceasta vara, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

Autoritatea Palestiniana (AP) a solicitat patru miliarde de dolari ca ajutor in vederea recosntructiei acestui teritoriu palestinian, in care aproape 2.200 de persoane - in principal civili - au fost ucise in iulie si august in bombardamentele efectuate de catre Israel. De partea israeliana, 73 de persoane au fost ucise in conflict, cvasitotalitatea militari. "Participantii au promis aproximativ 5,4 miliarde de dolari (4,3 miliarde de euro)", a declarat ministrul norvegian de Externe, a carui tara a fost coorganizator al Conferintei, alaturi de Egipt.

Criza din Fasia Gaza este, cu siguranta, unul dintre cele mai fierbinti subiecte din ultimele luni pe harta globala a evenimentelor, fiind locul in care au loc noi actiuni militare, raiduri aeriere si bombardamente, in care zilnic sute de oameni isi pierd viata intr-o disputa care nu aduce castig de nicio parte.

Intr-un razboi in care niciuna din parti nu are de castigat, ci poate doar experienta unui gust amar al unei dispute militare nu vorbim doar de pierderile de vieti omenesti suferite, ci si de o serie de pierderi de ordin material care, in acest caz, au o importanta extrem de ridicata. Potrivit autoritatilor palestiniene, reconstructia intregii regiuni afectata de razboiul in care sunt implicate Fasia Gaza si fortele militare israeliene ar necesita un cost de circa 6 miliarde de dolari, suma necesara ridicarii a nu mai putin de 50.000 de case care au fost partial sau total distruse in urma bombardamentelor, circa 250 de fabrici care au fost dezafectate sau au devenit inoperabile, cat si alte diferitor facilitati de productie ori surse de energie care au suferit defectiuni in urma focurilor armate, ceea ce a condus chiar si pana la distrugerea surselor de apa.

Oportunitate fantastica pentru antreprenorii romani din constructii

Piata romaneasca de constructii nu traverseaza cea mai buna perioada a existentei sale, criza economica reducandu-i valoarea cu aproape 40%. O parte dintre oamenii de afaceri din industrie, care au simtit scaderile, au “profitat”de acest climat si au testat gustul exportului si al prezentei in alte tari, o parte dintre acestia mergand spre Orientul Mijlociu, o piata cu care industria de profil are legaturi inca de pe vremea lui Ceausescu.

Contactati de catre wall-street.ro, reprezentantii industriei constructiilor din Romania sustin, pe de-o parte, ca exista un potential real in zona in urmatoarea perioada, dar apreciaza ca preturile mari cu care vin producatorii romani pot fi un mare impediment, blocaj adus in special de distanta fata de regiunea care va necesita reconstructie.

Este Fasia Gaza o miza pentru constructorii romani? Aflati parerile specialistilor dintr-un articol WALL-STEET.RO - aici!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri