Panica a pus stapanire pe Europa, America de Nord si Asia in ceea ce priveste Ebola

Starea de panica a pus stapanire pe Europa, America de Nord si Asia cu privire la o potentiala raspandire a bolii virale Ebola, care determina febra hemoragica acuta cu mortalitate de 90%, dupa ce au aparut informatii despre primii trei pacienti diagnosticati, in afara Africii de Vest: doi in Texas si unul in Spania.

Epidemia de Ebola, cea mai severa de la identificarea acestui virus al febrei hemoragice, in 1976, a cauzat aproape 4.500 de decese de la inceputul acestui an, potrivit celui mai recent bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a identificat 8.900 de cazuri de infectie. Epidemia afecteaza in special Liberia, Guineea si Sierra Leone, tari din Africa de vest.

Autoritatile sanitare americane au confirmat la inceputul acestei saptamani primul caz de Ebola contractat pe teritoriul Statelor Unite, al unei ingrijitoare de la un spital din Texas (sud), in care un liberian infectat a decedat anterior. Bolnava, care a fost izolata, facea parte din echipa care l-a tratat pe liberianul Thomas Eric Duncan, decedat la 4 octombrie.

Recent, un al doilea cadru medical de la spitalul din Texas unde s-a inregistrat primul caz de contaminare cu virusul Ebola din Statele Unite a contractat virusul febrei hemoragice. Ca si in primul caz, persoana contaminata este un cadru medical care s-a ocupat de cetateanul liberain Thomas Eric Duncan, infectat cu Ebola si decedat la 4 octombrie la Texas Health Presbyterian Hospital, a precizat serviciul de sanatate din statul american Texas. Aceasta persoana s-a prezentat marti cu febra la spital, unde a fost plasata imediat in regim de izolare.

Desi amenintarea unei contagiuni pe scara larga in Statele Unite este foarte scazuta, traficul aerian de linie face ca, foarte probabil, noi cazuri de Ebola sa reapara atat in America de Nord cat si in Europa. In acest sens, un grup e cercetatori, de la Laboratorul pentru Modelarea Sistemelor Biologice din cadrul Universitatii de profil din Boston, a "calculat" ce tari prezinta cel mai mare risc in ceea ce priveste potentiale cazuri importate de Ebola, pana la finele lunii octombrie, asa cum se arata in graficul de mai jos (sursa MOBS Lab):

Citeste si:
OMS încearcă să oprească izbucnirea unei noi epidemii de Ebola
OMS încearcă să oprească...

De retinut, ca situatia prezentata in graficul de mai sus reprezinta probabilitatea, sau mai bine zis, riscul de "importa" un caz de Ebola in cazul fiecarei tari, nu riscul unei epidemii. Pentru a calcula aceste proiectii, laboratorul mentionat a analizat rutele de trasport aerian de linie si gradul de ocupare dinspre regiunile afectate din Africa de Vest, scrie Business Insider.

Sursa foto: Shutterstock / Epidemie de Ebola

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri