Leo Panetta, fostul sel af Pentagonului, evoca apararea Coreei de Nord chiar prin folosirea armelor nucleare, daca este necesar.

Fostul sef al Pentagonului si CIA Leon Panetta evoca in memoriile publicate recent apararea Coreei de Sud "inclusiv prin folosirea armelor nucleare, daca este necesar", in cazul unei invazii nord-coreene, provocand o dezbatere in Statele Unite, relateaza Newsweek in editia electronica, potrivit Mediafax.

"Daca nord-coreeni trec frontiera, planurile noastre il obliga pe comandantul american din peninsula sa preia comanda tuturor fortelor americane si sud-coreene si sa apere Coreea de Sud - inclusiv prin utilizarea armelor nucleare, daca este necesar", scrie Panetta in “Worthy Fights: A Memoir of Leadership in War and Peace”, cartea sa de memorii publicata saptamana trecuta. El relateaza in carte o intalnire, in 2010, cu generalul Walter L. “Skip” Sharp, comandantul fortelor americane in Coreea de Sud, care i-a spus ca spectrul recurgerii la arma nucleara in Asia de Nord-Est ar putea deveni o realitate in cazul unei invazii nord-coreene ca in 1950. "Am plecat de la intalnire cu sentimentul puternic ca razboiul in regiune nu este nici ipotetic, nici indepartat, ci mereu prezent si iminent", scrie el.

Panetta lasa sa se intrevada perspectiva unei apocalipse nucleare

Reactiile fata de aceste afirmatii variaza de la ridicari din umeri la uimirea ca Panetta lasa sa se intrevada perspectiva unei apocalipse nucleare. Unii experti au catalogat ca "nerealiste" afirmatiile sale despre politica americana ori chiar periculoase, pentru ca induc in eroare. Cu toate acestea, nu este vorba despre o noutate, scrie Newsweek citand un expert care aminteste ca o declaratie de "Viziune comuna" semnata in 2009 de catre presedintii american Barack Obama si sud-coreean Lee Myung-bak "extinde mijloacele de disuasiune incluzand umbrela nucleara". Politica Washingtonului cu privire la utilizarea armelor nucleare pentru descurajarea unei invazii a Coreei de Nord ar putea fi comparata cu pozitia de "ambiguitate studiata" a Israelului asupra stocurilor sale atomice sau poate fi considerata o confuzie oficiala, judecand dupa reactia fata de afirmatiile lui Panetta, comenteaza Nwesweek.

Desi Statele Unite au stationat primele arme nucleare tactice in Peninsula Coreea in 1958, oficiali americani au ezitat sa recunoasca prezenta americana pana la mijlocul anilor '70, cand Statele Unite au trimis trupe in Vietnam, iar Seulul a amenintat ca-si va dezvolta propriul sistem de disuasiune in cazul plecarii trupelor americane. In pofida faptului ca presedintele George H.W. Bush a inceput in 1991 sa retraga arme nucleare de pe teritoriul Coreei de Sud si nave americane mobilizate in largul peninsulei - un proces care a continuat in 2010, cand Obama a retras si submarine - comunicatele americano-coreene au continuat sa citeze o "disuasiune (nucleara) extinsa".

Insa unii specialisti exclud perspectiva ca Statele Unite sa recurga vreodata la arma nucleara impotriva Coreei de Nord, iar Coreea de Sud stie acest lucru. Pe de alta parte, invocarea unei potentiale invazii nord-coreene este inselatoare, in pofida amenintarilor sale belicoase, fiind foarte putin probabil ca Phenianul sa recurga la invazie ca in razboiul din 1950, deoarece balanta militara inclina impotriva Coreei de Nord, un atac de acest tip aducand a sinucidere, potrivit altor experti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri