Rusia se intoarce si la modelul cu 11 fusuri orare pentru teritoriul sau care se intinde din Kamceatka, in Pacific, pana in enclava Kaliningrad, la frontiera Uniunii Europene, dupa ce acesta fusese redus la noua fusuri orare de fostul presedinte Dmitri Medvedev.

Una dintre principalele reforme ale lui Medvedev a fost ca tara sa treaca permanent la ora de vara (GMT+4) in 2011, pe baza ideii ca schimbarea orei este daunatoare pentru ritmul biologic al oamenilor.

Aceasta schimbare a provocat totusi un val de nemultumiri, multi rusi fiind reticenti in a se trezi cu o ora mai devreme in sumbrele dimineti de iarna. In iulie, presedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care pune capat acestui sistem si prevede revenirea la ora de iarna (GMT+3) in mod permanent, scrie Mediafax.

Citeste si:

Problema orei si a fusurilor orare ramane una spinoasa pentru fosta URSS. Crimeea a trecut la ora Moscovei in martie, la scurt timp dupa alipirea sa la Rusia, renuntand astfel la ora ucraineana.

Belarusul a urmat exemplul Moscovei si a trecut la ora de vara permanenta in 2011, dar presedintele Aleksandr Lukasenko a refuzat acum sa treaca la ora de iarna. Ucraina a optat pentru doua orare, de vara si de iarna.