O vasta majoritate formata din 341 de deputati a votat in favoarea acestei decizii, care avea nevoie de minimum 226 de voturi. Decizia a fost adoptata la cateva ore dupa deschiderea primei sesiuni a noii legislaturi ucrainene, aleasa in urma scrutinului de la 26 octombrie, noteaza Mediafax.

"Avem pe umerii nostri o sarcina istorica, aceea de a ne pastra statul si de a ne apara independenta", a afirmat Arseni Iateniuk, intr-un scurt discurs sustinut inaintea votului privind nominalizarea sa. Ucraina a pierdut in martie Crimeea, anexata de Rusia, iar regiunile sale din est sunt din aprilie teatrul unui conflict mortal intre armata si rebelii prorusi, sustinuti militar de Moscova, acuzata de Kiev si Occident ca a trimis trupe.

"Tara este in razboi (...). Invazia militara rusa nu este nimic altceva decat o atingere la adresa integritatii noastre teritoriale si a independentei, o tentativa de a distruge Ucraina", a continuat el. "Anul 2015 va fi si mai dificil decat 2014. Haideti, la lucru!", a declarat premierul in fata deputatilor.

IgorGolovniov / Shutterstock.com