Gruparea Stat Islamic a amenintat marti intr-o noua inregistrare video ca va ucide doi ostatici japonezi pe care sustine ca ii detine si cere o rascumparare de 200 de milioane de dolari Guvernului nipon, relateaza AFP.

In aceasta inregistrare video difuzata pe site-urile jihadiste si a carei autenticitate nu a putut fi stabilita pentru moment, gruparea care controleaza parti extinse din teritoriul Irakului si Siriei ameninta "sa ii ucida in 72 de ore pe cei doi ostatici" si "cere Guvernului japonez sa plateasca 200 de milioane de dolari pentru a le salva viata". Aceasta este prima data cand organizatia, cunoscuta pentru brutalitatea sa, anunta ca detine ostatici japonezi. Ea i-a identificat drept Haruna Yukawa si Kenji Goto Jogo, relateaza Mediafax.

In aceasta inregistrare video, un barbat imbracat in uniforma jihadista neagra, tinand in mana un cutit, vorbeste in engleza in fata unei camere in mijlocul a doi ostatici imbracati in tinuta portocalie.

Gruparea SI a anuntat deja executia a patru ostatici occidentali, intre care jurnalistii americani James Foley si Steven Sottloff. Un oficial din cadrul Ministerului japonez al Afacerilor Externe a declarat ca Tokyo urmareste cazul si evalueaza situatia.

Aceasta inregistrare video a fost publicata in timp ce premierul japonez Shinzo Abe se afla in vizita la Ierusalim. Acesta urmeaza sa se intalneasca in cursul zilei de marti cu liderul palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah, in Cisiordania, in ultima etapa a turneului sau in Egipt, Iordania si Israel.

Citeste si:
Gruparea Stat Islamic a fost eliminata complet in Siria
Fortele Democratice Siriene...

Pozitia premierului japonez

Premierul japonez Shinzo Abe a cerut marti eliberarea imediata a celor doi ostatici japonezi pe care gruparea Stat Islamic ameninta ca ii va ucide daca Tokyo nu plateste o rascumparare de 200 de milioane de dolari, in timp ce Guvernul nipon sustine ca nu va ceda in fata terorismului, relateaza AFP. "Sunt foarte indignat de un astfel de act", a declarat el la Ierusalim. "Cer ferm sa nu li se faca niciun rau si sa fie eliberati imediat".

La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului japonez, Yoshihide Suga, a declarat ca Tokyo nu va ceda in fata terorismului. "Pozitia tarii noastre de a lupta impotriva terorismului fara a se plia ramane neschimbata", a declarat el. "Suntem in curs de verificare a acestei inregistrari video care contine amenintari cu moartea impotriva a doi barbati prezentati ca fiind cetateni japonezi", a precizat Suga.

"Sa iei pe cineva ostatic este impardonabil", a adaugat el, afirmand ca "Guvernul este hotarat sa faca tot posibilul pentru ca japonezii sa fie eliberati cat mai repede posibil" daca aceste fapte vor fi confirmate. Abe, aflat in turneu in Orientul Mijlociu, isi va anula o parte din angajamente, a declarat Suga, dar intalnirea cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas va avea loc.

"Prim-ministrul va cere o cooperare in acest dosar" in cadrul acestei intalniri, a precizat el. Adjunctul ministrului japonez de Externe, Yasuhide Nakayama, va fi trimis in Iordania pentru a oferi mai multe instructiuni necesare la fata locului, a anuntat purtatorul de cuvant.

Citeste si:
2001 - 11 septembrie, ziua in care terorismul a lovit Statele Unite
2001, 11 septembrie, ziua in...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Fondul Proprietatea face oferta de cumparare pentru propriile actiuni