Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea orchestra un atac militar "hibrid" impotriva unui stat baltic, pentru a testa capacitatea de reactie a Aliantei Nord-Atlantice, avertizeaza fostul secretar general NATO Anders Fogh Rasmussen.

"Miza nu este neaparat Ucraina. Vladimir Putin vrea sa restabileasca statutul de mare putere al Rusiei", a declarat Rasmussen, citat de site-ul cotidianului The Telegraph.

"Exista o mare probabilitate ca Rusia sa intervina militar intr-un stat baltic, pentru a testa reactia NATO in virtutea Articolului 5", care prevede solidaritatea colectiva, subliniaza Rasmussen.

"Vladimir Putin stie ca, daca va trece de linia rosie si va ataca un stat NATO, va fi invins. Trebuie sa fim destul de clari in aceasta privinta. Dar el este specialist in conflicte hibride", adauga Rasmussen, explicand ca armata rusa ar putea interveni in Estonia sau Lituania, unde sunt mari comunitati rusofone, cu militari neinscriptionati. In aceasta situatie, tari membre NATO precum Ungaria sau Grecia, care au relatii diplomatice si comerciale bune cu Rusia, ar putea minimiza incidentul.

Alianta Nord-Atlantica a decis construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si va infiinta centre de comanda ale Fortei de reactie rapida, in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea 5.000 de militari si o capacitate de interventie in cel mult 48 de ore.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri