"Bugetul militar al Rusiei a crescut de peste zece ori in termeni reali in ultimii cinci ani", a declarat Rasmussen la o conferinta pe teme de securitate desfasurata in Slovacia, scrie Mediafax.

"In schimb, numeroase state NATO au redus bugetele militare cu peste 20 la suta in aceeasi perioada. Aceste reduceri au fost semnificative in special aici, in centrul si estul Europei. Acest lucru este ineficient. Acum a venit vremea sa oprim reducerile si sa incepem inversarea acestei tendinte", a insistat Rasmussen, citat de Reuters.

Secretarul general al NATO a notat ca Rusia nu si-a indeplinit angajamentele asumate cu ocazia reuniunii de la Geneva pe tema crizei din Ucraina.

"Judecand dupa actiunile Rusiei, obiectivul este evident. Rusia incearca sa instituie o noua sfera de influenta, sfidand dreptul international si acordurile fundamentale pe care Moscova le-a semnat. Aceasta situatie va avea implicatii pe termen lung pentru securitatea noastra si necesita solutii pe termen lung", a subliniat secretarul general NATO.