Cel putin o persoana a fost ucisa sambata dupa-amiaza in atacul armat asupra centrului cultural Krudttønden din cartierul Østerbro, la Copenhaga, unde se desfasura o dezbatere despre arta, blasfemie si libertatea de exprimare, relateaza The Copenhagen Post in editia electronica.

Tinta probabila a atacului a fost controversatul caricaturistul suedez Lars Vilks, unul dintre participantii la eveniment la care era prezent si ambasadorul Frantei Francois Zimeray. Politia daneza l-a ucis pe presupusul autor al atacurilor de la Copenhaga duminica dimineata. Alt barbat a fost impuscat mortal anterior, in noaptea de sambata spre duminica, in fata unei sinagogi din Copenhaga, dupa atacul soldat sambata dupa-amiaza cu un mort si trei raniti. Politia daneza a confirmat ca ofiteri au impuscat un barbat considerat suspect in apropiere de statia Nørrebro din Copenhaga duminica dimineata, imediat dupa ora locala 5.00 (6.00, ora Romaniei), scrie Mediafax.

Fortele de ordine investigau duminica dimineata daca barbatul impuscat se afla in spatele atacului armat comis sambata dupa-amiaza in capitala daneza la Centrul cultural Krudttønden din cartierul Østerbro, unde se desfasura o dezbatere despre arta, blasfemie si libertatea de exprimare, la care participau si controversatul caricaturist suedez Lars Vilks si ambasadorul Frantei Francois Zimeray. Intr-un incident separat, catre ora locala 1.00 (2.00, ora Romaniei), un barbat, membru al comunitatii evreiesti, a fost impuscat mortal, iar doi politisti au fost raniti.

Bilantul incidentelor armate de la Copenhaga creste astfel la trei morti si sase raniti, dupa atacul armat de la conferinta, soldat cu un civil mort si trei politisti raniti. Barbatul ucis la Centrul Østerbro din Krundttønden era un civil in varsta de 55 de ani si nu 40, asa cum a anuntat politia anterior.

Un purtator de cuvant al Politiei din Copenhaga a declarat intr-o conferinta de presa ca, data fiind particparea artistului suedez Lars Vilk, este "foarte natural" sa se presupuna ca este vorba despre un atac terorist si ca este anchetat ca atare. Dupa conferinta de presa a politiei, Agentia daneza pentru Securitate si Informatii (PET) a apreciat intr-un comunicat ca atacul pare "planuit". "Totul arata ca (atacul) a fost planuit, iar circumstantele indica un atac terorist. El dovedeste ca amenintarea terorista la adresa Danemarcei continua sa fie grava", subliniaza PET. Politia a fost retinuta in declaratii cu privire la posibila identitate a celor doi atacatori, afirmand ca este vorba despre "doi barbati in haine inchide la culoare", ca vorbeau in daneza si ca a gasit masina cu care au fugit de la fata locului, un Wolksvagen Polo negru.

In schimb, fortele de ordine au precizat ca persoana ucisa in atac este un civil danez in varsta de 40 de ani si au confirmat ca cei trei raniti sunt politisti.
O activista Femen, Inna Shevshenko, a scris intr-un mesaj postat pe Twitter in incaperea in care se desfasura evenimentul se aflau cateva zeci persoane. Ministrul francez de Externe Laurent fabius a condamnat atacul, afirmand ca Franta "ramane alaturi de autoritatile si poporul daneze in lupta impotriva terorismului". De asemenea, presedintia franceza a anuntat ca ministrul de Interne Bernard Cazeneuve urmeaza sa ajunga la locul atacului.
Politia daneza a mai afirmat ca, in opinia sa, Vilks - care nu a fost ranit in atac, cunoscut pentru caricaturizarea profetului Mahomed - a fost tinta atacului. El participa la o dezbatere pe tema "Arta, blasfemia si libertatea de exprimare" la centrul cultural Krudttønden din cartierul Østerbro. Atacul a avut loc dupa discursul sustinut de catre ambasadorul francez in Danemarca.

Un participant la eveniment, Dennis Meyhoff, un cercetator in domeniul satirei, a declarat pentru Jyllands Posten ca a auzit aproximativ 30 de impuscaturi in doar doua minute si ca politia daneza le-a ordonat participantilor sa ramana inauntru. Presa a scris ca atacul s-a concentrat asupra intrarii, iar atacatorii nu au patruns in incinta. Evenimentul s-a desfasurat in conditii de securitate stricta, iar participantii au fost perchezitionati la intrarea in cladire. O organizatoare a reuniunii a declarat pentru postul danez de televiziune TV2 ca intalnirea a continuat dupa atac.

Lars Vilks a provocat o controversa in 2007, dupa ce a publicat o caricatura cu capul lui Mahomed pe un corp de caine, intr-un ziar suedez. In 2010, mai multe persoane au incercat sa-i incendieze casa. De atunci el a fost plasat sub protectia constanta a unui politist, la fel ca in cazul saptamanalului francez de satira Charlie Hebdo, care a fost vizat pe 7 ianuarie de un atac terorist. Fratii Kouachi au macelarit atunci 12 persoane, inclusiv mai multi caricaturisti francezi care au desenat caricaturi cu Mahomed.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri