Comisia de ancheta privind situatia din Siria este pregatita sa publice liste cu nume de persoane suspectate de comitere de crime de razboi in conflictul civil sirian, au anuntat vineri anchetatori din cadrul acestui organism ONU, relateaza BBC News Online.

Anchetatori din cadrul Comisiei de ancheta privind situatia din Siria au anuntat ca au intocmit cinci liste cu persoane suspectate de comitere de crime de razboi in conflictul civil sirian si sunt pregatiti sa le faca publice. Ei au mentionat, totodata, ca au constatat "crestere exponentiala" a atrocitatilor si abuzurilor in Siria, afectata, incepand din martie 2012, de un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, arata Mediafax.

Potrivit ONU, bilantul conflictului depaseste 220.000 de morti. Comisia a refuzat sa precizeze numarul suspectilor de crime de razboi, dar surse diplomatice au declarat pentru BBC ca aproximativ 200 de persoane ar fi inscrise pe aceste liste. Patru liste au fost deja transmise Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, iar cea de-a cincea va fi predata in martie. Fiecare lista contine cate 30-40 de nume.

Turcia si SUA, acord de instruire a rebelilor

Turcia si Statele Unite au semnat joi, la Ankara, un acord privind instruirea si echiparea rebelilor sirienei moderati, in scopul combaterii gruparii extremiste sunnite Stat Islamic (SI), relateaza Bloomberg, in pagina electronica. Acordul a fost semnat de ambasadorul Statelor Unite in Turcia, John Bass, si subsecretarul Ministerului turc de Externe, Feridun Sinirlioglu, informeaza Bloomberg, care citeaza agentia de stiri Anadolu.

Purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jennifer Psaki a declarat in fata jurnalistilor, la inceputul acestei saptamani, ca Washingtonul si Ankara sunt foarte aproape de incheierea unui acord privind instruirea si echiparea rebelilor sirieni moderati. Gruparile rebele siriene sustinute de Statele Unite au pierdut teren in razboi civil din Siria, unde lupta atat impotriva jihadistilor din cadrul SI, cat si impotriva fortelor regimului de la Damasc.

Eforturile Statelor Unite de a invinge SI au fost impiedicate de o serie de dezacorduri cu aliatii sai. Unii dintre ei, precumTurcia, au fost reticenti in a se angaja impotriva SI daca acest pas nu este insotit de o strategie pentru inlaturarea de la putere a presedintelui sirian Bashar al-Assad, considerat o "bestie neagra" de autoritatile de la Ankara.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului al-Assad, fortele opozitiei si grupari teroriste, inclusiv organizatia Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 200.000 de morti.

Sursa foto: Shutterstock / Siria

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri