Mihail Gorbaciov indeamna Rusia sa se democratizeze, criticand implict regimul lui Putin si dand ca exemplu Perestroika sa, care a condus, scrie vineri ultimului lider sovietic intr-un articol, la acordarea unor libertati politice si drepturi ale omului si la condamnarea "prejudecatilor ideologice".

"Sunt convins ca doar pe calea spre democratie va fi gasita o cale de iesire din infundatura in care se afla politica rusa si mondiala. Pe scurt, avem nevoie sa ne democratizam viata politica din Rusia si relatiile internationale", scrie Gorbaciov intr-un articol publicat in editia de vineri a cotidianului Rosiiskaia Gazeta citat de agentia de stat Tass, scrie Mediafax.

El evoca reformele pe care le-a lansat in urma cu 30 de ani si subliniaza ca politica pe care a lansat-o atunci - Perestroika - a introdus schimbari profunde in mentalitatea oamenilor si a facut intoarcerea tarii la trecutul comunist imposibila. Acest lucru le-a adus rusilor, inainte de orice altceva, libertati politice, drepturile omului si denuntarea "prejudecatilor ideologice" in cadrul politicii externe. Insa, subliniaza el, dorinta tarii de a se integra in politica si economia globale continua sa fie o urgenta in prezent, la atata timp de la implozia fostei Uniuni Sovietice.

"Ultimii ani au adus frustrare si pasi inapoi. Multe lucruri continua sa ne alimenteze temerile, dar sunt convins ca nimeni nu poate sa anuleze castigurile aduse de Perestroika poporului nostru", scrie fostul lider sovietic.
Criza din Ucraina nu este singura sursa de ingrijorare a lui Gorbaciov.

"Nu este momentul pentru acuzatii reciproce si manevre indreptate catre proclamarea victoriei intr-un conflict la care nu exista nicio solutie militara si in care nu vor exista invingatori", avertizeaza el, parand sa se refere la ambitiile liderului de la Kremlin. "Este importanta sustinerea oricaror pasi constructivi, oricarui semn a unei abordari mai responsabile, care poate conduce la pace", subliniaza el.

Gorbaciov recunoaste insa ca Perestroika si relatiie internationale bazate pe aceasta "gandire noua" nu pot oferi solutii de-a gata pentru problemele contemporane. Dar se declara convins ca niciuna dintre provocarile cu care se confrunta umanitatea in prezent nu poate sa fie solutionata doar prin eforturile unei tari si nici macar prin eforturile unui grup de tari.

"Niciuna dintre aceste probleme nu are o solutie militara. Este necesar ca actuala generatie a liderilor mondiali sa inteleaga acest lucru si sa actioneze", critica el actuala conducere a lumii. Pe de alta parte, "Rusia poate sa aiba o contributie considerabila la haosul global actual", scrie Gorbaciov, indemnand "Occidentul sa inteleaga acest lucru" si avertizand ca "nicio incercare de a izola Rusia nu va avea succes". Rusia va depasi perioada actuala de greutati economice, mai scrie fostul lider, facand apel la o "analiza serioasa si sobra" a cauzelor acestora.

"In pofida dificultatilor internationale actuale si situatiei economice nefavorabile din strainatate, ar trebui sa recunoastem ca criza din economia (rusa) si problemele sociale urgente sunt create de noi-insine si ca noi suntem vinovati de ele", scrie Gorbaciov - parand ca se refera la consecintele sanctiunilor impuse de catre Occident Moscovei, pe care o acuzaa, in pofida dezmintilor ruse, de implicare in conflictul armat din Ucraina - si indemnand ca "tot noi sa gasim solutii". "Nu conteaza cat de spinoase sunt problemele noastre economice. Noi trebuie sa intelegem ca mai degraba politica si nu economia este cauza tuturor", subliniaza el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri