Fostul presedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a anticipat slabirea controlului atunci cand a dezvaluit cei doi stalpi gemeni, "glasnost" si "perestroika" in 1986 cu care spera ca regimul sau sa fie considerat un succes, dar pierderea imperiului si destramarea uniunii au fost ireversibile.

Ispitit in bratele reformei limitate a pietei si a democratiei de crapaturile expuse de dezastrul Cernobil din acelasi an, "deschiderea" si "reconstructia" au devenit in cele din urma franghia cu care un Gorbaciov asediat s-a spanzurat in modul cel mai umilitor, cedand puterea lui Boris Eltin, in 25 decembrie 1991.

25 de ani mai tarziu, o multitudine de natiuni cu interese diferite si in concurenta traseaza harta din Slovenia, in vest, pana la Ucraina si Rusia (sau pana la Urali in orice caz), la est. Extindem perimetrul pentru a integra Kazahstan, Turkmenistan si Siberia ruseasca si avem o expansiune care aproape traverseaza jumatate din pamantul de pe glob.

In ciuda diferentelor evidente din punct de vedere religios, cultural si socio-economic ce marcheaza regiunea, globalizarea din ultimii 25 de ani face foarte tentanta clasificarea Europei Centrale si de Est impreuna ca si cum ar fi, daca nu un intreg omogen, macar unul tot ce poate merge in aceeasi directie pentru un scop similar.

Luand in considerare conflictul ce clocoteste in Ucraina, razboiul de la granita sudica a Turciei si o intreaga serie de alte puncte fierbinti din regiune, ar putea parea o concluzie ciudata, dar noul proiect al Chinei, Drumul Matasii, este aproape sigur cel care va schimba jocul.

Asa cum a evidentiat si economistul-sef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, China are un plan de a face o legatura prin China de Vest spre Venetia in Italia si apoi in jos la Cape Horn in Africa. Iar acest lucru pune Europa Centrala si de Est in prima linie a reusitei daca se poate aduna.

Pe parcursul urmatoarelor doua saptamani, ne vom uita la chestiunile care motiveaza aceasta regiune. De la factorii geopolitici care sustin regiunea ca un intreg la economiile individuale precum Turcia, Polonia, Turkmenistan si Kazahstan, ne vom baza pe expertiza Saxo Bank si pe analistii externi pentru a pune in tema in mod exhaustiv traderii cu ceea ce ii intereseaza cel mai mult la nivel macro si micro.

Vom discuta si despre Rusia, desigur, dar vom acoperi mult mai mult de atat, vorbind despre Cehia, Ungaria, Serbia si Grecia. Fiecare clasa de asseturi va intra la microscop, de la forex si bonduri, la equity si materii prime.

Lista noastra este pregatita. Speram ca traderii, atat din aceasta regiune atat de diversa, cat si din restul lumii, isi au si ei propriile liste pregatite pentru acest periplu fascinant.

Asta ai facut, Mihail. Multumesc pentru deschiderea unei lumi pline de oportunitati.

Autor: Martin O’Rourke, editor coordonator la TradingFloor.com

Angelina Dimitrova / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri