Potrivit decretului, Rusia va livra grau si materiale de constructii in Iran, o tara vizata de sanctiuni internationale, in schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran. Decretul prezidential va permite si onorarea contractului care prevede vanzarea de catre Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 in Iran, o masura care va deranja Statele Unite si alte tari occidentale. Contractul privind sistemele de rachete era blocat din anul 2010, pe fondul presiunilor Occidentului, scrie Mediafax.

Acordul cu Iranul a fost explicat de Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. "In schimbul petrolului iranian, vom oferi Iranului anumite tipuri de produse. Nu este vorba de produse vizate de actualul regim de sanctiuni impuse Iranului", a explicat oficialul rus.

Prin acest decret, care nu inseamna modificarea in vreun fel a sanctiunilor internationale, Rusia spera sa faca un pas inaintea Occidentului, in relatia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, SUA, Franta, Marea Britanie, China si Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul in domeniul nuclear si ar putea atenua regimul de sanctiuni impus Teheranului.

Sursa foto: Moscova/Shutterstock.com