Este vorba despre o zona de 13.000 pana la 18.000 de kilometri patrati din nordul si centrul Irakului, apreciaza militarii americani. O coalitie condusa de catre Statele Unite sustine zilnic fortele irakiene printr-o campanie de atacuri aeriene impotriva gruparii sunnite. "Statul Islamic nu mai este forta dominanta in 25 pana la 30% dintre zonele populate de pe teritoriul irakian in care avea anterior libertate totala de miscare", a subliniat Pentagonul intr-un comunicat emis luni, noteaza Mediafax.

Aceasta evaluare a fost data publicitatii inainte ca presedintele american Barack Obama sa-l primeasca marti la Casa Alba, pentru prima data, pe premierul Haider al-Abadi. Acesta din urma a declarat ca tara sa are nevoie de o sulimentare a ajutorului international in lupta impotriva gruparii teroriste.

Insa progresele pe teren impotriva Statul Islamic sunt temperate intr-o oarecare masura, potrivit USA Today, de rolul dominant pe care militii siite sustinute de Iran il joaca in lupta impotriva jihadistilor sunniti. Cea mai mare parte dintre luptele de pe teren sunt purtate de un grup disparat de militii siite, unitati kurde si forte guvernamentale din domeniul luptei impotriva terorismului, relevand natura religioasa a acestei confruntari armate.

Un element cheie al strategiei americane in Irak este reducerea rolului militiilor sustinute de Teheran in luptele impotriva Statul Islamic, insa administratia Obama are putine pargii sa influenteze Guvernul irakian. "Iranienii doresc sa ofere asistenta neingradit", declara Stephen Biddle, un analist in domeniul securitatii de la Universitatea George Washington. Iar spre deosebire de americani, "iranienii au la dispozitie stimulente importante", subliniaza el.

Teheranul a furnizat consilieri militari si, in unele cazuri, sustinere cu artilerie si lansatoare de obuze militiilor care lupta impotriva Statul Islamic. Guvernul irakian a fost nevoit sa se bazeze pe aceste militii, deoarece fortele sale armate conventionale nu sunt pregatite, inca, sa declanseze o ofensiva la scara mare. Instructori americani incearca sa ajute la reconstituirea trupelor irakiene, dupa ce multe dintre ele au cedat in timpul atacului-fulger declansat de SI anul trecut. La Mosul, aproape patru divizii au fost decimate de gruparea terorista.

Citeste si:

Insa refacerea armatei irakiene necesita timp. Pentagonul a anuntat ca, pana in prezent, a finalizat formarea a aproximativ 6.000 de oameni. Militarii americani estimeaza ca pentru eliberarea Mosulului, al doilea cel mai important oras din Irak, sunt necesari 20.000-25.000 de oameni. Intre timp, militiile siite sunt inarmate, echipate si disponibile sa intre in lupta imediat.

"Nu cred ca suntem atat de idealisti incat sa vrem sa indepartam militiile sau sa speram ca fortele de securitate irakiene sunt suficient de puternice", subliniaza Michael O'Hanlon, un analist de la Brookings Institution. El apreciaza ca propunerea Guvernului de la Bagdad privind crearea unei garzi nationale care sa incorporeze militiile va ajuta Executivul sa preia controlul asupra acestor forte. Insa propunerea pare sa treneze.

Fortele irakiene par sa se concentreze in prezent asupra provinciei Anbar, un bastion sunnit situat la vest de Bagdad, in care folosirea militiilor siite ar putea sa infurie localnicii si sa se intoarca impotriva Guvernului. Astfel, nu este clar ce rol urmeaza sa joace militiile in ofensiva. Statele Unite prezinta batalia recenta pentru recucerirea Tikritului, orasul natal al fostului dictator Saddam Hussein, ca model pentru viitoare operatiuni. Ofensiva a fost deschisa de catre militii sustinute de catre iranieni.

Insa, dupa cateva saptamani de operatiuni, ofensiva a stagnat. Statele Unite au fost de acord sa furnizeze asistenta aeriana, dar cu conditia ca militiile sustinute de Iran sa se retraga din operatiuni. Dupa doar cateva zile, fortele irakiene izgoneau SI din oras si-l recucereau. La vremea respectiva, Pentagonul a facut distinctie intre militiile siite care s-au distantat de influenta iraniana si au fost de acord sa se supuna comandamentului central irakian si cele care au refuzat autoritatea Bagdadului.

Sursa foto: Shutterstock / Statul Islamic