Fortele irakiene pregatesc o ofensiva de amploare in Mosul pentru a recuceri orasul aflat sub controlul gruparii teroriste Stat Islamic, fiind efectuate raiduri in zone din apropiere pentru a permite inaintarea armatei spre oras, afirma un oficial irakian, citat de Reuters.

Mai multe raiduri care au vizat pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic au avut loc in apropiere de orasul Hawija, la 210 kilometri nord de capitala afgana Bagdad, in ultimele saptamani, a precizat, joi, un oficial irakian, Salim al-Jabouri, informeaza Mediafax.

El a declarat ca orasul Hawjia, un important centru al militantilor SI, este vizat de atacuri impotriva extremistilor. Operatiunile militare din Hawjia "au fost repetate de trei ori", sustine Jabouri, adaugand ca raidurile au fost efectuate "din cand in cand" de catre "fortele irakiene", fara a specifica daca fortele americane au vreun rol in aceste raiduri.

Localizat strategic la est de ruta Bagdad-Mosul si in apropiere de regiunea petroliera aflata sub controlul kurzilor, orasul Hawija a devenit o baza a retelei teroriste SI. Raidurile "nu sunt atacuri terestre directe; si vizeaza pozitii SI in zone importante si sensibile", a precizat Jabouri. El a explicat ca raidurile sunt efectuate in vederea recuceririi orasului Mosul, aflat la 400 kilometri nord de Bagdad, unde SI si-a declarat intentia de a proclama un califat in apropierea frontierei cu Siria.

Atat armata americana, cat si cea irakiana au negat ca fortele americane au efectuat operatiuni militare terestre in orasul Hawjia din octombrie.

Potrivit presei irakiene, cel putin sase raiduri terestre au fost efectuate de coalitia internationala condusa de SUA din luna decembrie. SUA a anuntat luna trecuta ca va trimite circa 100 de militari suplimentari in Irak pentru a participa la raidurile impotriva militantilor SI din tara si din Siria.

Dar colonelul american Steve Warren, un purtator de cuvant al coalitiei care bombardeaza gruparea terorista Stat Islamic, a respins informatiile difuzate de presa, explicand ca fortele coalitiei nu mai efectueaza operatiuni militare terestre in Irak din octombrie 2015. Si ministrul irakian al Apararii a negat implicarea fortelor americane.

Sursa foto: Shutterstock / Statul Islamic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri