Fortele irakiene pregatesc o ofensiva de amploare in Mosul pentru a recuceri orasul aflat sub controlul gruparii teroriste Stat Islamic, fiind efectuate raiduri in zone din apropiere pentru a permite inaintarea armatei spre oras, afirma un oficial irakian, citat de Reuters.

Mai multe raiduri care au vizat pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic au avut loc in apropiere de orasul Hawija, la 210 kilometri nord de capitala afgana Bagdad, in ultimele saptamani, a precizat, joi, un oficial irakian, Salim al-Jabouri, informeaza Mediafax.

El a declarat ca orasul Hawjia, un important centru al militantilor SI, este vizat de atacuri impotriva extremistilor. Operatiunile militare din Hawjia "au fost repetate de trei ori", sustine Jabouri, adaugand ca raidurile au fost efectuate "din cand in cand" de catre "fortele irakiene", fara a specifica daca fortele americane au vreun rol in aceste raiduri.

Localizat strategic la est de ruta Bagdad-Mosul si in apropiere de regiunea petroliera aflata sub controlul kurzilor, orasul Hawija a devenit o baza a retelei teroriste SI. Raidurile "nu sunt atacuri terestre directe; si vizeaza pozitii SI in zone importante si sensibile", a precizat Jabouri. El a explicat ca raidurile sunt efectuate in vederea recuceririi orasului Mosul, aflat la 400 kilometri nord de Bagdad, unde SI si-a declarat intentia de a proclama un califat in apropierea frontierei cu Siria.

Atat armata americana, cat si cea irakiana au negat ca fortele americane au efectuat operatiuni militare terestre in orasul Hawjia din octombrie.

Citeste si:
Ce putem face pentru a incetini schimbarea climatica in Romania
Ce putem face pentru a...

Potrivit presei irakiene, cel putin sase raiduri terestre au fost efectuate de coalitia internationala condusa de SUA din luna decembrie. SUA a anuntat luna trecuta ca va trimite circa 100 de militari suplimentari in Irak pentru a participa la raidurile impotriva militantilor SI din tara si din Siria.

Dar colonelul american Steve Warren, un purtator de cuvant al coalitiei care bombardeaza gruparea terorista Stat Islamic, a respins informatiile difuzate de presa, explicand ca fortele coalitiei nu mai efectueaza operatiuni militare terestre in Irak din octombrie 2015. Si ministrul irakian al Apararii a negat implicarea fortelor americane.

Sursa foto: Shutterstock / Statul Islamic

Citeste si:
Politia britanica a impuscat un barbat intr-un incident terorist
Politia britanica a impuscat...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Irakul are un nou Guvern
Setari Cookie-uri