Fortele kurde, sustinute de catre aviatia americana, au lansat sambata o ofensiva pentru a relua controlul, de la jihadistii din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic (SI), asupra barajului de la Mosul (nord), cel mai important din Irak, a anuntat un oficial militar kurd de rang inalt, relateaza AFP.

"Peshmerga (combatanti kurzi), cu o sustinere aeriana americana, au preluat controlul asupra partii de est a barajului" in urma acestei ofensive, a declarat pentru AFP generalul Abdel Rahmane Korini. "Am ucis mai multi membri SI. Continuam sa inaintam si urmeaza sa anuntam vesti bune in orele urmatoarele", a adaugat el, relateaza Mediafax.

Potrivit unor martori, atacuri aeriene asupra jihadistilor au fost declansate sambata dimineata, iar confruntarile continuau sambata dupa-amiaza. Aceasta este prima incercare a kurzilor de a relua controlul asupra acestui baraj, pe care l-au pierdut la 7 august.

SI, care a preluat controlul asupra unor portiuni importante din teritoriul irakian in doua luni de ofensiva-fulger, a lansat la inceputul lui august o serie de atacuri in nordul Irakului, cucerind numeroase sate si infrastructuri strategice, ca acest baraj sau puturi de petrol. Barajul de la Mosul, situat pe malul sudic al fluviului Tigru, la aproximativ 50 de kilometri nord de oras, furnizeaza apa si electricitate celei mai mari parti a regiunii si este indispensabil irigarii unor vaste zone cultivate in provincia Ninive.

In 2007, ambasadorul american Ryan Crocker si comandantul fortelor americane in Irak de atunci David Petraeus au avertizat asupra consecintelor unei catastrofe la baraj, afirmand ca acesta risca sa se surpe si sa provoace inundatii "de-a lungul fluviului Tigru pana la Bagdad". "Potrivit celui mai pesimist scenariu, o rupere a barajului de la Mosul, umplut la capacitatea maxima, ar putea sa provoace un val de 20 de metri asupra orasului Mosul, ceea ce ar provoca morti si pagube considerabile", scriau ei intr-o scrisoare adresata premierului irakian Nuri al-Maliki.

Citeste si:
Inceput de an violent: bilanturile atacurilor din Istanbul si Bagdad
2017 a inceput sub semnul...

SI utilizeaza barajele asupra carora detine controlul ca arme ce-i pot permite sa inunde zone vaste. Anterior, jihadistii au inundat, anul acesta, zone importante din jurul orasului Fallujah, la vest de Bagdad. Insa orasul Mosul este unul dintre bastioanele insurgentilor din Irak, iar barajul este important pentru economia SI si in planul gruparii de a construi un "califat", proclamat la sfarsitul lui iunie.

Sursa foto: Silueta unui rebel musulman, shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Gruparea Stat Islamic a fost eliminata complet in Siria