"Negocieri importante si foarte constructive au avut loc astazi (joi). Am convenit ca gazoductul Turkish Stream sa fie pus in functiune in decembrie 2016. Acest termen va sta la baza calendarului de lucrari al proiectului Turkish Stream", a declarat Miller, informeaza Mediafax.

Gazprom si compania turca Botas au semnat la 1 decembrie un memorandum privind constructia unei pipeline cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an care va lega Rusia de Turcia prin intermediul Marii Negre. Avand o lungime de aproximativ 1.000 de kilometri, gazoductul va asigura transportul a 47 de miliarde de metri cubi de gaze catre un punct situat la frontiera intre Turcia si Grecia.

Gazprom si Botas au stabilit deja itinerarul tronsonului submarin al noului gazoduct. Tronsonul submarin va urma pe o distanta de 660 de kilometri itinerarul prevazut pentru gazoductul South Stream, dupa care isi va schimba directia pentru a parcurge 250 de kilometri catre partea europeana a Turciei.

Citeste si:

In februarie 2015, cele doua societati au stabilit si itinerarul tronsonului terestru. Gazoductul va iesi din mare in apropierea satului Kiyikoy si va ajunge la frontiera dintre Turcia si Grecia in apropiere de satul Ipsala. Partea terestra a gazoductului va avea o lungime de 180 de kilometri.

Turcia este - dupa Germania - a doua piata de desfacere pentru Gazprom. In 2014, grupul rus a exportat catre Turcia 27,4 miliarde de metri cubi de gaze. Livrarile sunt efectuate prin gazoductul submarin Blue Stream, care asigura 65% din necesarul de gaz al Turciei.

Sursa foto: Shutterstock