"Credem ca bunul simt va prevala in Europa si vom discuta nu doar despre distributia gazelor in Europa prin intermediul proiectului Turkish Stream dar si despre volume suplimentare de gaze", a spus Alexandr Medvedev. In prezent, gazele livrate de Rusia acopera aproximativ o treime din consumul total din Europa, noteaza Mediafax.

Luna trecuta, un director al Gazprom a spus ca Rusia va incepe, pana la jumatatea lunii iunie, sa monteze conducta Turkish Stream in Marea Neagra. Proiectul Turkish Stream, menit sa transporte gaze rusesti catre Europa via Marea Neagra si Turcia, a fost anuntat de autoritatile din Rusia dupa ce acestea au renuntat in decembrie 2014 la proiectul South Stream, care ar fi traversat Marea Neagra pana in Bulgaria, iar de acolo catre centrul Europei.

Conducta Turkish Stream va avea o capacitate de transport estimata la 63 de miliarde de metri cubi de gaze. Gazprom a convenit cu partenerii turci toate conditiile comerciale pentru livrarile de gaze, a aratat marti Alexandr Medvedev. "Totul este stabilit, toate conditiile comerciale si economice", a spus Alexandr Medvedev.

Citeste si:

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat in luna mai ca grupul rus si compania turca Botas au ajuns la un acord preliminar referitor la discountul pentru gazele rusesti, care va fi formulat oficial in curand. Alexei Miller nu a precizat marimea discountului. "Acordul va fi semnat la sfarsitul lunii iunie", a mai spus Medvedev, adaugand ca Rusia si Turcia intentioneaza sa incheie un acord interguvernamental care va include toate conditiile referitoare la tranzitul Turkish Stream.

In decembrie 2014, Gazprom si Botas au semnat un memorandum de intelegere privind constructia Turkish Stream, care va avea o lungime totala de 1.100 de kilometri. Gazprom a anuntat in ianuarie ca primele livrari de gaze prin intermediul Turkish Stream vor avea loc din decembrie 2016.

Sursa foto: Lisa-Lisa / Shutterstock.com