Oficiali de la Moscova si Tiraspol au avertizat ca exista riscul reizbucnirii conflictului in estul Republicii Moldova, dupa ce Parlamentul ucrainean a anulat dreptul de tranzit pentru trupele ruse stationate in Transnistria, relateaza Deutsche Welle.

Parlamentul ucrainean a aprobat, joi, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care permitea rusilor sa transporte personal militar spre regiunea transnistreana, unde dispune de o forta de mentinere a pacii. Legile adoptate de Parlament urmeaza sa fie promulgate de presedintele Petro Porosenko.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la granita cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creeaza o problema logistica pentru Rusia, scrie Mediafax.

"Transnistria este acum o cetate ocupata, iar in estul Moldovei ar putea reizbucni un razboi", a amenintat deputatul din Duma rusa Leonid Kalasnikov. "Cu aceasta denuntare, Ucraina nu doar ca tulbura relatiile militare cu Rusia, pe care si asa nu le are, dar provoaca inca un razboi. Dar putini inteleg asta. Ce se va intampla cu voluntarii rusi care acum se afla acolo? Unde sa plece ei? Sa zboare nu pot, pentru ca nu au coridor aerian, iar pe cale terestra nu pot trece", a mentionat Leonid Kalasnikov.

Potrivit deputatului rus, odata cu denuntarea de catre Ucraina a Acordului din 1995 "regiunea transnistreana s-a transformat intr-o cetate ocupata": "Dintr-o parte e Republica Moldova, care a incheiat un Acord de Asociere cu UE, iar din alta e Ucraina care, de asemenea, a semnat un astfel de Acord. Mai mult, Moldova sugruma economic Transnistria. Nu a inclus nici o intreprindere din Transnistria in lista celor care fac schimb cu Uniunea Europeana. Si Ucraina procedeaza la fel, iar acum si prin mijloace militare", a subliniat Leonid Kalasnikov.

La randul sau, seful Comitetului pentru aparare din Duma de Stat a Rusiei, Vladimir Kamoedov, a declarat ca "Rusia in niciun caz nu va renunta nici la Transnistria, nici la Republica Moldova", dar a precizat ca deocamdata nu stie "cum isi va intretine in continuare militarii din regiunea transnistreana". "Daca e sa privim pe harta, o sa vedem ca nu putem evita realitatea geografica, mai ales daca teritoriul este inchis atat pe calea aeriana, cat si pe cea terestra", a mentionat Vladimir Kamoedov.

Pericolul izbucnirii tensiunilor in Transnistria a crescut semnificativ

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a avertizat de asemenea, vineri, ca "pericolul izbucnirii tensiunilor a crescut semnificativ" dupa ce Kievul a denuntat Acordul ruso-ucrainean din 1995. Sevciuk a spus ca autoritatile ucrainene ar incerca sa destabilizeze astfel situatia in stanga Nistrului, "iar consecintele ar putea fi grave in contextul conflictului armat din Ucraina".

Ministrul transnistrean de externe, Nina Stanski, a apreciat la randul sau ca decizia Parlamentului ucrainean "submineaza pacea in regiune si genereaza discutii referitor la rolul Ucrainei in cadrul negocierilor privind solutionarea conflictului transnistrean".

Autoritatile de la Chisinau nu au reactionat la decizia Radei Supreme de la Kiev, iar analistii politici de la Chisinau considera ca Ucraina avea tot dreptul sa ia aceasta decizie "in interesul propriu", fara a se consulta cu autoritatile moldovene.

Liderul socialistilor pro-rusi de la Chisinau, deputatul Igor Dodon, a pledat insa pentru mentinerea militarilor rusi in Transnistria "pana la solutionarea definitiva a diferendului transnistrean". "Ei isi indeplinesc atributiile in conformitate cu acordurile semnate la inceputul anilor 1990, asa ca pana la solutionarea politica a acestui conflict pacificatorii rusi trebuie sa ramana aici", a mentionat Dodon. In opinia sa, solutia politica a conflictului transnistrean este federalizarea Republicii Moldova.

Grupul Operativ de Trupe Rusesti din Transnistria, format din aproximativ 1.400 de militari, a fost constituit in urma cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Stationarea militarilor rusi in regiunea transnistreana contravine Constitutiei Republicii Moldova si angajamentelor internationale asumate de Rusia. Din acest motiv, Chisinaul, OSCE, UE si SUA au cerut in repetate randuri retragerea lor. Pe langa cei 1.400 de militari, mai sunt dislocati 400 de militari rusi in cadrul trupelor de mentinere a pacii.

Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri