Invingator in toate alegerile legislative incepand din 2002, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) ar obtine 43,6% din voturi si 267 de mandate din cele 550 ale Parlamentului turc. Daca acest rezultat va fi confirmat, AKP va pierde majoritatea absoluta si va fi obligat sa formeze un Guvern de coalitie. AKP este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) si Partidul Actiunii Nationaliste (MHP, dreapta), care ar obtine 24%, respectiv 17% din voturi, adica 124 si 85 de mandate.

De asemenea, partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a reusit sa treaca pragul de 10% din sufragii stabilit pentru accederea in Parlament, urmand sa obtina 74 de mandate, potrivit unor posturi de televiziune din Turcia. Rata participarii la scrutin este de 85%.

Chiar daca Erdogan nu a participat efectiv la scrutin, alegerile sunt considerate un test pentru mandatul presedintelui Turciei. Pentru a putea amenda Constitutia, Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) trebuie sa obtina o supermajoritate in Parlamentul de la Ankara.

Citeste si:

Odata cu accederea in Parlament a partidului kurd HDP, planul AKP de modificare a Constitutiei Turciei va fi complicat. "Ne asteptam la un Guvern minoritar si alegeri anticipate", a declarat pentru Reuters, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul AKP.

Foto: Shutterstock / Erdogan