Colau a preluat mandatul de primar al celui de-al doilea oras ca marime din Spania saptamana trecuta, dupa ce a castigat alegerile municipale din mai. Ea a afirmat joi ca amendarea prostituatelor care ofera servicii pe strada agraveaza situatia deja precara a acestora, conform ziarului La Informacion. Ea a adaugat ca prostituatele sunt fortate de bande infractionale si ca amenzile sunt disproportionate, potrivit Mediafax.

"Trebuie sa ne concentram eforturile pe problema crimei organizate, pentru combaterea sclaviei sexuale", a declarat Colau in cadrul unei conferinte de presa. Prostitutia a fost dezincriminata in Spania in 1995, in timp ce exploatarea si proxenetismul sunt ilegale. Guvernul regional din Catalonia a adoptat in 2012 legi care prevad amendarea prostituatelor care lucreaza pe strada, precum si clientii lor.

Colau si-a exprimat de asemenea ingrijorarea despre amenzile cuprinse intre 750 si 1.500 de euro care ii vizeaza pe tinerii ce folosesc skateboarduri pe strada, in afara locurilor special amenajate. "Trebuie sa garantam coexistenta, dar unele reguli ii incrimineaza pe cei mai vulnerabili, in loc sa atace cauzele", a adaugat ea, subliniind nevoia de a avea grija de prostituate si persoanele fara adapost. Primarul, care in calitatea sa anterioara de activist a facut eforturi impotriva evacuarilor, a mai spus ca va lucra pentru a imbunatati accesul la locuinte.