Grecia si creditorii sai internationali vor continua negocierile in scopul ajungerii pana joi dimineata la un acord care va fi prezentat ministrilor de Finante din zona euro, a declarat miercuri seara Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene, relateaza Le Figaro in pagina electronica.

Reuniunea Eurogrupului de miercuri seara a durat aproximativ o ora si s-a incheiat fara a se ajunge la un acord asupra reformelor fiscale, bugetare si structurale si unui ajutor financiar pentru Grecia. "Institutiile (BCE, UE, FMI) vor continua discutiile cu autoritatile grecesti pentru a ajunge pana maine (joi) dimineata la un acord care va fi prezentat Eurogrupului", a anuntat Valdis Dombrovskis, potrivit Mediafax.

O noua reuniune a ministrilor de Finante de zona euro este programata pentru joi, ora 13.00 (14.00, ora Romaniei).

Diferente majore privind pensiile si taxele din Grecia

Negocierile pentru mentinerea solvabilitatii Greciei se impiedica in diferente majore de opinie legate de reducerea pensiilor si alte conditii impuse de creditori in schimbul deblocarii ajutorului financiar, relateaza Wall Street Journal.

Reuniunea de miercuri a ministrilor de Finante a fost oprita dupa o ora si ceva, participantii afirmand ca liderii eleni trebuie mai intai sa cada de acord cu reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene (BCE) si FMI asupra masurilor necesare. Si aceasta intalnire a fost insa intrerupta joi dimineata, cele doua parti afirmand ca se vor intalni din nou in cursul zilei in speranta unui acord.

Citeste si:
Grecia, in pragul unui nou colaps economic
Grecia se indreapta spre o...

Ministrul finlandez de Finante a spus ca el si omologii sai din zona euro se vor reuni din nou joi dupa-amiaza, pentru a discuta daca si cand poate primi Grecia fondurile necesare. Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sprijin de 240 de miliarde de euro care expira pe 30 iunie. In lipsa ajutorului, autoritatile de la Atena nu vor putea plati FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente la sfarsitul lunii.

Incapacitatea de a-si respecta obligatiile financiare catre creditorii internationali, FMI si guvernele zonei euro ar putea obliga Grecia sa iasa din zona euro. Un document obtinut miercuri de Wall Street Journal arata ca exista inca diferente majore intre Grecia si creditori, legate de solutiile de revenire la sanatate financiara si reducere a datoriilor care se apropie de 180% din PIB.

Documentul, o versiune detaliata a propunerilor de rreforma ale Greciei, include observatiile creditorilor. Acestia cer reducerea majorarilor de taxe impuse companiilor si dublarea reducerii cheltuielilor pentru aparare. Creditorii vor si venituri mai mari din taxa pe vanzari si reducerea beneficiilor din pensii, in loc de cresterea contributiilor.

Negociatorii au un timp limitat la dispozitie pentru eliminarea diferentelor. Parlamentul elen trebuie sa aprobe masurile, cel mai devreme weekend-ul viitor, inainte ca Atena sa poata primi noi fonduri. Alexis Tsipras a atacat solicitarile creditorilor, afirmand pe Twitter ca atata timp cat Grecia introduce masuri care permit respectarea tintelor bugetare creditorii ar trebui sa le accepte. Indicele Stoxx Europe 600 este in declin cu 0,5%, iar ASE al bursei din Atena cu 0,7%, continuand evolutia negativa inregistrata miercuri.

Citeste si:
Oficial UE: Grecia si creditorii risca instabilitatea zonei euro
Oficial UE: Grecia si...

Sursa foto: Grecia / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Grecii spun oficial adio austeritatii si promit ca au invatat lectia