Guvernul grec, dupa ce a reusit sa convinga un Parlament elen sceptic sa accepte un pachet cu masuri de austeritate dure pentru a evita falimentul tarii, se confrunta cu sarcina dificila de a-si convinge creditorii sa aiba incredere ca-si va pune in practica promisiunile, relateaza AP.

Ministri ai Finantelor si oficiali de rang inalt din zona euro, care soseau pe rand la o reuniune-cheie asupra pachetului de masuri propus de Grecia, transmiteau acelasi mesaj, si anume ca nu au incredere in Executivul de la Atena. Grecia, au spus ei, avea nevoie sa faca mai mult decat sa publice un plan cu angajamente de reforme de 13 pagini, inainte ca ei sa semneze alt plan de salvare in valoare de miliarde de euro menint sa tina tara pe linia de plutire si sa evite iesirea din zona euro, potrivit Mediafax.

"Mai avem de parcurs un drum lung, atat in privinta problemei continutului, cat si in privinta problemei dificile a increderii", a declarat Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrupului, la sosirea la reuniune. "Pe hartie inca nu este suficient de bine, si chiar daca este bine pe hartie, mai avem o intrebare: chiar se va intampla?", a adaugat el. Grecia se afla intr-o criza de timp in a-si convinge creditorii. Un summit al liderilor Uniunii Europene (UE), duminica, ar putea sa fie ultima sa sansa. Bancile grecesti au fost inchise cea mai mare parte a ultimelor doua saptamani, iar retragerile zilnice de la bancomat au fost limitate la 60 de euro. Economia este in cadere libera, iar tara se confrunta cu o serie de rate scadente mari.

Premierul grec Alexis Tsipras a reusit sa treaca sambata dimineata de un obstacol. Parlamentarii greci au sustinut cu o majoritate covarsitoare un pachet de reforme economice si masuri suplimentare de austeritate, in speranta ca acest lucru ii va convinge pe partenerii europeni ai tarii sa sustina un al treilea plan de salvare de la faliment. Grecia a solicitat Fondului de ajutorare al zonei euro 53,5 miliarde de euro (59,5 miliarde de dolari) pentru finantarea unui pachet financiar pe trei ani. Cu toate acestea, masurile propuse - care includ modificari cerute de mult timp de catre creditori cu privire la pensii si impozite - nu par sa fie suficiente inca. Dupa luni de deteriorare a relatiilor, creditorii cer masuri legislative ferme de sustinere a propunerilor.

Ministrul german al Finantelor Wolfgang Schaeuble, care a fost foarte dur cu Grecia in ultimele luni, a declarat ca este necesar ca Guvernul elen sa faca mult mai mult decat doar sa spuna ca vrea sa faca reforme, daca vrea sa primeasca mai multi bani. "Cu siguranta nu vom fi in masura sa contam pe promisiuni", a declarat el. "Suntem hotarati sa nu facem calcule despre care toata lumea stie ca nu se poate avea incredere in ele", a adaugat el. Schaeuble a spus clar pe cine considera vinovat pentru situatia actuala. El a pus ferm vina pe umerii Guvernului de stanga radicala Syriza, care a fost ales in ianuarie in baza unei prescriptii anti-austeritate. Situatia economica "promitatoare" a Greciei de la sfarsitul anului trecut a fost "distrusa de ultimele luni", a declarat Schaeuble, care a anticipat o reuniune "extrem de dificila".

Grecia spera ca la reuniunea de sambata sa se inregistreze suficiente progrese cat sa le permita sefilor de state si de guverne ai statelor membre UE sa adopte oficial, duminica, programul de salvare. Summitul celor 28 de lideri UE a fost prezentat ca ultima sansa a Greciei. Este necesar ca ministrii din zona euro sa-si dea "binecuvantarea" cererii Greciei catre Mecansimul European de Stabilitate (MES). De obicei ministrii europeni iau decizii prin consens. Sarcina ministrului grec al Finantelor Euclid Tsakalotos este sa-i convinga pe omologii sai sceptici ca Grecia merita alt plan de salvare, al treilea in cinci ani.

Grecia a beneficiat de planuri de salvare in valoare totala de 240 de miliarde de euro, in schimbul unor taieri importante a cheltuielilor, cresterii taxelor si impozitelor si reformelor promise de guverne succesive. In pofida faptului ca deficitul bugetar anual al tarii a scazut dramatic, povara datoriei a crescut, in contextul in care economia s-a contractat cu un sfert. Guvernul grec a transformat restructurarea datoriei intr-un fel de prioritate-cheie si spera ca o solutie cuprinzatoare va implica din partea creditorilor europeni cel putin un acord de amanarre a ratelor scadente sau scaderea dobanzilor ratelor. Ministrul francez al Finantelor Michel Sapin a declarat ca Europa vrea sa auda lucruri serioase cu privire la propunerile Greciei. "Cum veti face acest lucru? Cand anume veti face acest lucru? In ce ritm veti face acest lucru?".

Sursa foto: GregMontani/pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri