Un al treilea plan de ajutorare a Greciei poate fi pregatit pana la sfarsitul lui iulie, daca liderii zonei euro reusesc sa transmita un semnal politic pozitiv si in urma validarii in parlamentele care este necesar sa fie consultate, a declarat un oficial european, relateaza 20minutes.fr.

Daca summitul de duminica noaptea spre luni se dovedeste concluziv, ar fi necesare "doua sau trei saptamani" ca un al treilea plan de ajutorare - in valoare de peste 80 de miliarde de euro - sa fie pus pe picioare, adica "spre sfarsitul lui iulie", a declarat un oficial european, in timpul reuniunii de la Bruxelles, scrie site-ul francez, care preia informatii AFP si care prezinta pricipalele masuri pe care Europa vrea sa se le impuna Greciei, inclusiv abandonarea unor parti de suveranitate, in schimbul unui eventual ajutor, scrie Mediafax.

Un Grexit provizoriu, avut in vedere

"In cazul unui esec in gasirea unui acord, Greciei i se va propune sa negocieze rapid o iesire temporara din zona euro, cu posibilitatea de a-si restructura datoria", se arata in acest document obtinut de catre AFP. Acest pasaj este pus intre paranteze, pentru a se arata ca nu a obtinut acordul tuturor ministrilor si ca le revenea sefilor de stat si de guverne sa transeze. Este pentru prima data cand este evocata atat de clar o asemenea optiune.

Un nou plan de ajutorare in cifre

Eurogrupul a ajuns la un acord atat asupra unei estimari a planului de ajutorare a Greciei, intre 82 si 86 de miliarde de euro, cat si sa ceara Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) sa incerce sa diminueze aceasta anvelopa actionand asupra fiscalitatii grecesti sau privatizarilor cerute Atenei.

Fara o reesalonare a datoriei pe termen scurt

In schimb nu a existat un consens asupra spionoasei probleme a sustenabilitatii si unei eventuale restructurari a datoriei grecesti, pasajul fiind, de asemenea, pus intre paranteze. "In contextul unui eventual program (...), Eurogrupul este pregatit sa aiba in vedere posibile masuri suplimentare in vederea unei usurari a serviciului datoriei grecesti, daca va fi nevoie", printr-o reesalonare. In schimb, o reducere pur si simplu a datoriei este exclusa.

Masuri urgente

Documentul listeaza exigentele impuse de Europa Greciei si nici in acest caz nu a existat un consens asupra tuturora. Eurogrupul cere Atenei sa legifereze de urgenta in unele dosare fierbinti pana miercuri, in vederea "reconstruirii increderii" intre creditori si autoritatile elene. Este vorba despre legiferarea cu privire la TVA, pensii, procedura civila, independenta Oficiului grec de Statistica. Aceste legi noi reprezinta o conditie prealabila in vederea reluarii negocierilor asupra unui plan de ajutorare.

Reforme indispensabile

In cadrul acestor viitoare negocieri, "este necesar ca propunerile grecesti de reforme sa fie consolidate in mod considerabil, pentru a tine seama de puternica deteriorare economica si bugetara a tarii", se arata in document. Schematic, este vorba despre liberalizarea economiei, prin modificarea, de exemplu, a reglementarilor in vigoare in sectoarele energetic, al pensiilor, pietei muncii, a celor care privesc munca duminica, perioadele de soldare, brutariile sau comertul cu lapte. Eurogrupul a adaugat patru exigente, si anume accelerarea privatizarii, reducerea costurilor administratiei, facilitarea activitatii de supraveghere a institutiilor internationale si impunerea unui drept al institutiilor de a vedea proiecte normative grecesti. In fine, este necesar ca Atena sa revina asupra anumitor masuri adoptate in urma victoriei electorale a Syriza (extrema stanga), la inceputul lui 2015 (acest ultim punct nu a obtinut consensul Eurogrupului).

Impunerea abandonarii unor parti din suveranitate

Eurogrupul cere Atenei sa-si abandoneze parti din suveranitate, odata ce Greciei i se impune sa prezinte institutiilor anumite proiecte de lege inainte sa fie trecute prin Parlament. "Este necesar ca Guvernul sa consulte si sa obtina acordul institutiilor asupra oricarui proiect de lege in anumite domenii importante (...) inainte sa-l supuna unei consultari publice sau Parlamentului", se arata in textul Eurogrupului.

Sursa foto: Grexit/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri