Sub atentia celorlalte 18 guverne din zona euro, Tsipras va depune marti in Parlament un proiect care contine majorarea TVA si reducerea pensiilor, masuri contrare promisiunilor partidului sau de guvernamant, Syriza, scrie Mediafax.

Prevederile, care urmeaza sa fie votate miercuri, sunt o preconditie pusa de creditori pentru inceperea discutiilor pentru un nou program cde imnprumut in valoare de pana la 86 de miliarde de euro.

Zeci de parlamentari ai Syriza si ai partidului partener de guvernare Grecii Independenti au spus ca se vor opune masurilor, Tsipras fiind nevoit din acest motiv sa se bazeze pe opozitie pentru a promova legislatia necesara mentinerii Greciei in zona euro.

Citeste si:

"In pofida dezertarilor din coalitie, credem ca acordul va fi aprobat cu sprijinul partidelor din opozitie", considera analisti ai Roubini Global Economics. Analistii avertizeaza insa ca planul inseamna ca grecii vot suporta masuri de austeritate majore si alte tipuri de reforme care vor fi greu de aplicat si de acceptat de catre populatie.

Odata cu cresterea resentimentelor fata de capitularea aproape completa a lui Tsipras in fata cererilor creditorilor, la negocierile maraton incheiate luni la Bruxelles, conflictul din cadrul Syriza ar putea conduce la o remaniere a Guvernului, cel mai devreme in aceasta saptamana.
Secretarul Trezoreriei SUA, Jacob J. Lew, a salutat acordul cu creditorii, ca "un pas important", dar a spus ca angajamentele asumate de partea elena vor necesita masuri dificile din partea tuturor partilor.

Ministrul elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis, care conduce Platforma de Stanga din cadrul Syriza, a cerut ca Tsipras sa isi retraga sprijinul pentru acord. "Asa-zisii parteneri, in special conducerea din Germania, au tratat tara ca pe o colonie, au actionat ca niste santajisti cu sange rece si asasini economici", afirma Lafazanis. El a spus ca votul ar putea fi sustinut de opozitie, dar nu si de catre oameni, care il vor anula prin unitate si lupta.