Curtea suprema de justitie din Grecia a cerut, marti dupa-amiaza, Parlamentului anularea imunitatii deputatului Yanis Varoufakis, fost ministru al Finantelor, acuzat de "inalta tradare" dupa ce a dezvaluit informatii despre un presupus plan secret de iesire a tarii din zona euro, conform Mediafax.

Potrivit ziarului italian La Repubblica, solicitarea instantei supreme a fost facuta dupa doua plangeri impotriva deputatului Syriza (extrema-stanga).

Una dintre plangeri a fost depusa de Apostolos Glenzos, primarul orasului Stylida (centru) si liderul partidului antisistem Teleia. O alta reclamatie la Curtea suprema a fost facuta de un avocat, Panayiotis Giannopoulos. Cei doi il acuza pe Yannis Varoufakis, care a demisionat din functia de ministru al Finantelor pe 6 iulie, de "inalta tradare" si de daune aduse economiei Greciei.

Suspendarea imunitatii parlamentare a deputatului Syriza este putin probabila, dat fiind ca este in mod clar vorba de o activitate cu caracter politic.
Yanis Varoufakis a dezvaluit ca elaborase un plan de implementare a unui sistem paralel de plati, pentru a permite continuarea tranzactiilor bugetare in cazul prelungirii masurilor de control al capitalului bancar. Fostul ministru al Finantelor sustine ca nu era nimic ilegal in acest plan controversat.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Citeste si:
Bursa de Valori Bucuresti, cea mai mare crestere din lume in 2019
Bursa de Valori Bucuresti,...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat a cheltuit romanul obisnuit pe vacanta in 2019