Magnatul, care a schimbat drastic campania republicana prin comentarii controversate despre eroi de razboi si mexicani, s-a aflat in centrul atentiei. El a fost criticat de catre Senatorul Rand Paul din Kentuky pentru faptul ca a fost singurul participant la dezbatere care a refuzat sa-i sustina pe oricare dintre contracandidatii sai care ar obtine nominalizarea Partidului Republican in cursa pentru Casa Alba. Spectatorii dezbaterii l-au huiduit pentru acest refuz, scrie Mediafax.

De asemenea, Trump si-a mentinut comentarii ofensatoare anterioare la adresa femeilor. Cei zece candidati de pe scena de la Cleveland au fost selectati de postul Fox News pe baza ultimelor sondaje la nivel national. In cele 90 de minute de dezbateri, care au inceput la ora locala 21.00 (4.00, ora Romaniei), candidatii au incercat sa se demarce de adversari, fara menajamente, avand in vedere numarul mare de pretendenti din tabara republicana.

La finalul dezbaterii, comentatorii au salutat imediat prestatiile senatorului Marco Rubio din Florida si guvernatorului statului Ohio John Kasich. Insa fostii guvernatori ai Floridei Jeb Bush si Wisconsinului Scott Walker - favoriti, alaturi de Trump - au esuat sa le ofere sustinatorilor lor momente remarcabile.

Principalele momente ale dezbaterii:

  • "N-am timp de corectitudine politica totala", a declarat Trup cand a fost intrebat despre afirmatiile sale misogine.
  • Rand Paul a fost atacat de catre guvernatorul statului New Jersey Chris Christie pentru ca indeamna la limitarea supravegherii.
  • Toti candidatii au condamnat acordul nuclear cu Iranul.
  • Fostul guvernator al Floridei Jeb Bush a fost nevoit sa se apere pentru ca sustine educatia de baza comuna.
  • Fostul guvernator al statului Arkansas Mike Huckabee s-a pronuntat pentru desfiintarea fiscului si Departamentului Educatiei.
  • Daca te alaturi gruparii Statului Islamic (SI), iti semnezi condamnarea la moarte, a spus senatorul Ted Cruz din Texas.
  • Trump a fost pus in dificultate din cauza ca a sustinut in trecut un sistem national de sanatate.
  • Anterior, Carly Fiorina l-a ironizat pe Trump pentru legaturile cu familia Clinton, intr-o dezbatere separata.

Partidul Democrat a anuntat joi ca va organiza prima sa dezbatere in Nevada, in octombrie, si ca va fi gazduita de CNN. Formatul dezbaterilor de joi seara, intre zece dintre cei 17 aspiranti, a fost criticat de catre unii dintre participanti ca incorect. Fostul senator Rick Santorum din Pennsylvania a reactionat dur fata de omiterea sa. El a luat parte, impreuna cu ceilalti sase candidati la o dezbatere in care Trump a fost atacat in mai multe raduri.

Citeste si:

Fostul guvernator al Texasului Rick Perry a declarat ca Trump desfasoara o campanie care are la baza celebritatea sa, iar fosta CEO Hewlett-Packard Carly Fiorina l-a ironizat din cauza legaturilor pe care magnatul le are cu familia Clinton. Personalitati influente de la Fox News, inclusiv prezentatorii Chris Wallace si Bill O'Reilly, au declarat-o pe Fiorina invingatoarea dezbaterii.

Santorum a catalogat "necinstita" hotararea Curtii Supreme de legalizare a casatoriei intre persoane de acelasi sex si a comparat-o cu hotararea Dred Scott v. Sandford, potrivit careia afroamericanii nu erau considerati cetateni, ulterior anulata.

Fiorina, singura femeie din cursa pentru nominalizarea republicana, a criticat-o dur si pe candidata democrata Hillary Clinton. Clinton "minte in legatura cu (ceea ce s-a intamplat la) Benghazi, minte in legatura cu e-mailurile si sustine finantarea Planned Parenthood (o organizatie care militeaza pentru planificarea familiala, educatie sexuala si acces la ingrijiri de sanatate si sanatatea reproducerii)", a declarat ea.

Sursa foto: Donald Trump/Shutterstock