Grecia a convenit impreuna cu creditorii sai asupra termenilor generali ai unui nou plan de salvare a tarii de la faliment, marti, iar cateva detalii raman de clarificat inainte de aprobarea textului, relateaza AP in pagina electronica, prezentand implicatiile si importanta programului.

In cazul in care va fi aprobat, este vorba despre cel de-al treilea plan de salvare - din ultimii cinci ani - a unei tari care lupta sa-si vindece economia si sa-si plateasca uriasa datorie publica, scrie Mediafax.

In ce consta acordul?

Acordul presupune un pachet de imprumuturi, pe o perioada de trei ani, in valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Grecia are nevoie de bani pentru a-si rambursa datoriile si a evita un default care ar scoate-o in afara zonei euro, a carei membra este alaturi de alte 18 state membre ale Uniunii Europene (UE). In schimb, Atena se angajeaza sa implementeze o serie de masuri bugetare, inclusiv taierea unor cheltuieli, asa cum a fost nevoita sa procedeze si pentru a obtine cele doua imprumuturi anterioare.

Care sunt termenii generali?

Detaliile nu au fost prezentate in mod oficial, insa potrivit unor versiuni dezvaluite si unor surse guvernamentale prevederile sunt in continuare dureroase pentru greci.

Acordul prevede reforme care includ:

  • cresterea impozitelor aplicate companiilor, persoanelor fizice si pe proprietate, inclusiv exigenta ca impozitul pe venitul aferent anului viitor sa fie platit in avans si integral.
  • reformarea si taierea pensiilor si eliminarea progresiva a pensionarii anticipate
  • reducerea unor inlesniri fiscale acordate agricutorilor
  • reducerea preturilor medicatiei
  • reformarea sistemului bunastarii
  • taierea unor cheltuieli militare, inclusiv prin reducerea numarului de personal vanzarea unor bunuri ale statului

Potrivit Guvernului, acordul prevede atingerea unor excedente bugetare mai mici decat cele avute in vedere initial, ceea ce ar conduce valoarea per ansamblu a taierilor pe care este necesar sa le efectueze.

De ce are nevoie Grecia de acord?

In pofida faptului ca, incepand din 2010, Atena a primit prin cele doua planuri anterioare aproximativ 240 de miliarde de euro, economia elena si finantele publice se confrunta cu o situatie disperata. Datoria publica a ajuns la aproximativ 320 de miliarde de euro, reprezentand 180% din productia economica. Acest lucru ii face pe investitori circumspecti in a imprumuta Grecia pe pietele obligatiunilor, astfel incat tara nu are alta optiune decat sa ceara imprumuturi de la state europene si FMI.

Unii critici argumenteaza ca taierile solicitate de creditori in schimbul celor doa planuri de salvare anterioare au exacerbat problemele cu care se confrunta economia elena, care si-a pierdut un sfert din valoare. Actualul premier Alexis Tsipras a ajuns la putere in ianuarie, dupa ce a promis ca va anula aceste taieri. Insa incercarile sale de a-i sfida pe creditori au esuat dupa luni de atitudine sarcastica. Guvernul a inchis bancile din tara si a limitat transferurile si retragerile de numerar pentru a opri o miscare de panica. Criza a condus economia inapoi in recesiune.

De ce este acordul important pentru Grecia si restul lumii?

Fara o sustinere financiara, Grecia ar intra in faliment si, probabil, ar iesi din zona euro (Grexit). Acest lucru ar fi extrem de dureros din punct de vedere economic pentru aceasta tara si ar putea destabiliza restul zonei euro.

Desi numerosi economisti afirma ca zona euro ar rezista turbulentelor pe termen scurt de pe piata provocate de iesirea Greciei din zona euro, multi avertizeaza ca aceasta ar avea de suferit pe termen mai lung. Un Grexit ar putea, de exemplu, sa-i determine pe investitori sa creada ca si alta tara ar putea sa iasa din zona euro in cazul in care s-ar confrunta cu probleme financiare. O zona euro destabilizata ar slabi economia mondiala, intrucat este un partener comercial-cheie al Statelor Unite si Asiei si se afla in centrul sistemului financiar mondial.

Ce se intampla odata ce noul acord este finalizat?

Textul acordului este necesar sa fie aprobat de catre Parlamentul grec. Desi Tsipras se confrunta cu o disidenta in interiorul partidului sau, Syriza (extrema stanga), opozitia proeuropeana este aproape sigur ca va vota pentru acord, ceea ce inseamna ca textul va fi adoptat in Parlament.

Este necesar ca acordul sa fie aprobat, de asemenea, de celelalte state din zona euro. El va fi adoptat mai intai de catre ministrii Finantelor din zona euro, care urmeaza sa se intalneasca vineri pentru a discuta in acest sens. Unele state urmeaza sa ratifice acordul in Parlamentele lor, inclusiv Germania, care a fost cel mai important contributor la precedentele doua planuri de salvare ale Greciei si, totodata, cel mai dur critic al Atenei.

Sursa foto: Flag of Greece/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri